Przepisy z tyrolskiej kuchni, © Tirol Werbung / Kathrin Koschitzki
Przepisy z tyrolskiej kuchni, © Tirol Werbung / Kathrin Koschitzki

Przepisy z tyrolskiej kuchni

Przez żołądek do serca - to przysłowie sprawdza się również w Tyrolu. Regionalny kunszt kulinarny to połączenie pełni smaku oraz regionalnych składników, które znajdziemy nie tylko na halach i w schroniskach, ale również w nagradzanych restauracjach.

Gröstl z jajkiem sadzonym, Kaspressknödel w rosole czy zarumieniony Kiachl z żurawiną – ślinka nam cieknie już na samą myśl o tradycyjnych tyrolskich potrawach. W gasthausach wyróżnionych znakiem „Tiroler Wirtshaus” lub „Bewusst Tirol” doświadczymy nie tylko prawdziwej tyrolskiej gościnności, ale możemy delektować się również tyrolską kuchnią w jej najlepszym wydaniu: produkty, które w gasthausach trafiają na talerz pochodzą z własnej uprawy lub pozyskiwane są od rolników z regionu. Świetnym sposobem na odkrywanie tyrolskich specjałów są też wędrówki do górskich schronisk – czy to pieszo, czy zimą na nartach.

Klasyczne dania:
© Tirol Werbung
Tyrolskie zupy

Trochę tajemniczo brzmi stare, tyrolskie powiedzenie: „kto je dużo zupy, będzie miał ładne i krągłe kolana”. Powiedzenie to wzięło się jeszcze z czasów, kiedy w kuchni austriackiej zupy były podstawowym jedzeniem, a nie jedynie przystawką przed daniem głównym. Pożywne, austriackie zupy spełniały rolę śniadania, obiadu i kolacji. Skoro przez cały dzień jadło się tylko jedno, Tyrolczycy do ich przygotowania przykładali szczególnie dużo uwagi. W ten sposób, powstały wspaniałe przepisy, z których tyrolska kuchnia słynie do dziś.



Więcej
Do góry
Newsletter

Prenumerata darmowego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj informacje z Tyrolu – Serca Alp.