Domowy dżem to obowiązkowy dodatek do śniadania. Najlepiej smakuje z domowymi jagodami. Christine z Lilies Diary w Alpbachtal wybrała się na poszukiwanie świeżych jagód.
Zagotować jagody, wodę i cukier konserwujący na patelni, mieszając. Umieścić jagody jałowca w torebce z herbatą i zagotować razem z torebką. Dodać sok z cytryny i połowę rumu. Gotować na wolnym ogniu przez około 3-4 minuty, regularnie mieszając.
Zebrać pianę i wypłukać szklanki bardzo gorącą wodą. Dodać pozostały rum i kawałki jabłka do dżemu i gotować na wolnym ogniu przez ok. 1 minutę, a następnie wyjąć torebkę z jagodami jałowca.
Przeprowadzić test żelowania: wylać 1 łyżkę dżemu na zimny talerz i pozostawić na chwilę do ostygnięcia. Jeśli dżem jest twardy, jest gotowy.
Przelej dżem do słoików, szczelnie zamknij i odwróć do góry dnem na ok. 5-10 minut. Następnie ponownie odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia. Dżem jest gotowy następnego dnia. Dżem najlepiej smakuje z tyrolskim chlebem wiejskim!