Przepis Przepis: tyrolski dżem jagodowy

Przygotowanie: 15 minut
süß
Poziom trudności: niedrig
0 porcji

Domowy dżem to obowiązkowy dodatek do śniadania. Najlepiej smakuje z domowymi jagodami. Christine z Lilies Diary w Alpbachtal wybrała się na poszukiwanie świeżych jagód.

Składniki

Składniki

  • 500 g Jagody/jagody
  • 40 ml Woda
  • 500 g Cukier żelujący (1:1)
  • 4 Kawałek Jagody jałowca
  • Sok z połowy cytryny
  • 1 Stamperl Rum (opcjonalnie)
  • 1/2 Kawałek Jabłko, obrane i pokrojone na małe kawałki

Przygotowanie


Zrób dżem

Zagotować jagody, wodę i cukier konserwujący na patelni, mieszając. Umieścić jagody jałowca w torebce z herbatą i zagotować razem z torebką. Dodać sok z cytryny i połowę rumu. Gotować na wolnym ogniu przez około 3-4 minuty, regularnie mieszając.

Zebrać pianę i wypłukać szklanki bardzo gorącą wodą. Dodać pozostały rum i kawałki jabłka do dżemu i gotować na wolnym ogniu przez ok. 1 minutę, a następnie wyjąć torebkę z jagodami jałowca.

Dżem wypełniający

Przeprowadzić test żelowania: wylać 1 łyżkę dżemu na zimny talerz i pozostawić na chwilę do ostygnięcia. Jeśli dżem jest twardy, jest gotowy.

Przelej dżem do słoików, szczelnie zamknij i odwróć do góry dnem na ok. 5-10 minut. Następnie ponownie odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia. Dżem jest gotowy następnego dnia. Dżem najlepiej smakuje z tyrolskim chlebem wiejskim!

Newsletter Tyrolu

Góry wzywają? Tak jak nasz newsletter!

W naszym cotygodniowym biuletynie ujawniamy najlepsze wskazówki dotyczące wakacji w Tyrolu.