Przepis Wspaniały czarny bez: przepis na syrop z czarnego bzu

Przygotowanie: 30 minut
süß
Poziom trudności: niedrig
0 porcji

Kwitnący w czerwcu kwiat czarnego bzu to najbardziej niezawodny znak, że w końcu nadeszło lato. Dzięki naszemu przepisowi na syrop z kwiatów czarnego bzu możesz zamknąć smak lata w butelce.

Składniki

Składniki

  • 1 l Woda
  • 1 kg Cukier lub cukier brzozowy (ksylitol)
  • 200 ml Sok z cytryny
  • 1 Kawałek Organiczna cytryna (nie poddana obróbce)
  • 20 Kawałek Kwiaty czarnego bzu (im więcej kwiatów czarnego bzu, tym lepiej)
  • ewentualnie gałązka mięty i melisy

Przygotowanie


Przygotuj syrop z czarnego bzu

Po zebraniu kwiaty czarnego bzu należy oczyścić z największych zanieczyszczeń. Pokroić cytrynę na plasterki. Następnie umieść kwiaty czarnego bzu wraz z cukrem, sokiem z cytryny i plasterkami cytryny w dużym pojemniku i mieszaj, aż na dnie nie będzie już substytutu cukru. W razie potrzeby dodać miętę lub melisę i ponownie dobrze wymieszać. Umieścić pojemnik w chłodnym miejscu i przykryć ściereczką. Mieszaj ponownie raz lub dwa razy dziennie.

Butelkowanie syropu z czarnego bzu

Zasadą jest, że syrop jest gotowy, gdy na dnie nie ma już cukru, tj. jest całkowicie rozpuszczony. Kwiaty powinny być jednak poddawane infuzji przez co najmniej 3 dni, aby uwolnić jak najwięcej aromatu. Gdy syrop jest gotowy, można go zdekantować do mniejszych butelek. Aby to zrobić, dobrze wyczyść butelki i wygotuj je. Przelać mieszaninę syropu przez grube sito, aby usunąć szyszki i plasterki cytryny. Na koniec przefiltruj syrop przez drobną szmatkę (gazę, sitko lub podobne) i przelej do butelek.

Warianty

Syrop można również krótko zagotować przed butelkowaniem. Jednak niektóre witaminy zostaną utracone, a syrop zwykle zachowuje trwałość nawet bez podgrzewania. Zamiast cukru można również przygotować syrop z cukrem brzozowym (ksylitolem). Wystarczy zastąpić cukier ksylitolem w proporcji 1:1 i mieszać syrop kilka razy dziennie. Kilka gałązek mięty (wystarczy dodać do mieszanki wody i cukru razem z kwiatami czarnego bzu) nadaje syropowi jeszcze świeższy smak. I masz bezalkoholowego Hugo w domu.

Newsletter Tyrolu

Góry wzywają? Tak jak nasz newsletter!

W naszym cotygodniowym biuletynie ujawniamy najlepsze wskazówki dotyczące wakacji w Tyrolu.