Przepis Apfelradln: oryginalny przepis do odtworzenia

Przygotowanie: 15 minut
süß
Poziom trudności: niedrig
4 porcji

Zanim dojrzałe jabłka stoczą się jesienią ze wzgórza, są krojone na plasterki i zawijane w ciasto. Posypane odrobiną cukru i cynamonu stanowią idealną przekąskę dla łakomczuchów.

Składniki

Składniki

  • 120 g Mąka
  • 2 Kawałek Jajka
  • Sól
  • 1/8 l Mleko
  • 1 EL Rum (opcjonalnie)
  • 1 EL Cukier
  • 4 Kawałek Jabłka
  • Masło klarowane lub tłuszcz roślinny
  • Cukier i cynamon do posypania

Przygotowanie


Przygotowanie ciasta

Aby przygotować ciasto, wymieszaj mąkę, jajka, mleko i cukier w misce do uzyskania gładkiej konsystencji.

Dodaj szczyptę soli. Jeśli chcesz, dodaj odrobinę rumu do ciasta, aby wchłaniało mniej tłuszczu podczas pieczenia.

Przygotuj jabłka

Obierz jabłka. W zależności od wielkości, na 4 porcje potrzeba od 3 do 4 jabłek. Pokrój jabłka na plasterki o grubości około 2 cm.

Usunąć gniazda nasienne za pomocą wykrawaczki do ciastek lub jabłek.

Upiecz jabłkowe kółka

  • Rozgrzać masło klarowane.
  • Przeciągnąć widelcem plasterki jabłka przez ciasto i włożyć do gorącego tłuszczu.
  • Gdy tylko dolna strona stanie się złotobrązowa, odwróć plasterki jabłka i dokończ pieczenie.
  • Ułożyć na talerzu i posypać cukrem pudrem lub cukrem cynamonowym.

Wskazówka

Jeśli chcesz przygotować własny cukier cynamonowy bez żadnych innych dodatków, wymieszaj 10 łyżek białego cukru z jedną łyżką mielonego cynamonu.

Newsletter Tyrolu

Góry wzywają? Tak jak nasz newsletter!

W naszym cotygodniowym biuletynie ujawniamy najlepsze wskazówki dotyczące wakacji w Tyrolu.