Reinhard Hacker z Café-Konditorei Hacker w Rattenbergu podzielił się z nami swoim przepisem na strudel jabłkowy. Delikatny aromat jabłek i cynamonu przywołuje wspomnienia z dzieciństwa.
Aby przygotować ciasto, wymieszaj mąkę, jajka, olej, sól i letnią wodę i ugniataj. Ciasto musi odpocząć przez co najmniej pół godziny; najlepiej przygotować je dzień wcześniej i pozostawić na noc w lodówce.
Podczas wyrabiania ciasta należy rozciągać je rękami: Aby to zrobić, uformuj obie dłonie w pięść i obróć ciasto w okrąg. Kontynuuj, aż osiągnie odpowiedni rozmiar i będzie prawie przezroczyste. Następnie umieść ciasto na posypanej mąką ściereczce i posmaruj dolną część roztopionym masłem.
Do nadzienia obrać jabłka i pokroić na kawałki, usmażyć bułkę tartą na maśle i namoczyć rodzynki sułtańskie w rumie. Wymieszaj wszystko z cukrem i cynamonem w misce. Następnie dodaj nadzienie na wierzch ciasta: Im więcej nadzienia, tym lepiej.
Następnie zwiń ciasto za pomocą ściereczki do naczyń. Umieść zwinięty strudel jabłkowy na blasze do pieczenia. Uwaga: krawędź musi być skierowana w dół, w przeciwnym razie podczas pieczenia stanie się bardzo twarda i nie będzie można jej pokroić. Posmaruj strudel roztopionym masłem i włóż do nagrzanego piekarnika na 10 minut w temperaturze 200° i kolejne 30 do 45 minut w temperaturze 180°. Strudel jabłkowy jest gotowy, gdy tylko wypłynie z niego część soku jabłkowego. Czas pieczenia zależy od rodzaju użytych jabłek. Gotowy strudel posypać cukrem pudrem i podawać na ciepło.