Przepis Tyrolskie świąteczne stollen

Przygotowanie: 80 minut
süß
Poziom trudności: mittel
0 porcji

Marian Moschen z Mann bakes podał nam swój przepis na świąteczny stollen z odrobiną czegoś ekstra. Życzymy przyjemnego pieczenia i życzymy świątecznego okresu Bożego Narodzenia.

Składniki

Składniki ciasta

  • 140 ml Mleko
  • 90 g Cukier
  • 2 Kawałek Kostka drożdży
  • 250 g Masło
  • 85 g Masło klarowane
  • 550 g Mąka
  • 120 g Mielone migdały (użyj blanszowanych migdałów, aby uzyskać jasny kolor ciasta)
  • 1 Szczypta Sól
  • 100 g Surowa pasta marcepanowa

Składniki nadzienia

  • 300 g Rodzynki sułtańskie
  • 50 g Kandyzowana skórka cytryny
  • 50 g Kandyzowana skórka pomarańczowa
  • Skórka z jednej cytryny i/lub pomarańczy
  • 1 Łyżeczka Cynamon
  • 200 g Pasta marcepanowa (dla tego czegoś)

Do posypywania i szczotkowania

  • 100 g Masło klarowane
  • 50 g Cukier puder

Przygotowanie


Przygotowanie ciasta

Mleko podgrzać do temperatury ok. 30°C, dodać cukier i rozpuścić w nim drożdże. W misce umieścić mąkę, szczyptę soli, marcepan (połamany na małe kawałki), mielone migdały, roztopione masło, roztopione masło klarowane i przyprawy. Wlać mieszaninę drożdży i mleka i ugniatać wszystko przez 10 minut na niskim ustawieniu, aby uformować twarde, ciężkie ciasto. Do ciasta dodać sułtanki rumowe, kandyzowane owoce (kandyzowaną skórkę cytrynową, kandyzowaną skórkę pomarańczową) i skórkę cytrynową i ponownie dobrze wyrobić.

Przygotowanie i pieczenie świątecznego stollen

Następnie uformuj ciasto. W tym celu posyp powierzchnię roboczą mąką i rozwałkuj ciasto na kwadrat o grubości około 3 cm. Podziel ciasto na 3 części, uformuj marcepan do nadzienia w cienkie pasmo i umieść je w lewej trzeciej części. Teraz złóż ciasto nad marcepanem. Złóż prawą trzecią część ciasta w kierunku środka, a następnie umieść całą prawą połowę nad trzecią częścią z marcepanem i lekko uformuj. Umieść stollen na blasze do pieczenia, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 2 godziny.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 175°C góra/dół i wstawić stollen do piekarnika na 45-50 minut. Wyjąć stollen z piekarnika i jeszcze gorący posmarować roztopionym masłem klarowanym. Piec przez kolejne 15 minut, a następnie wyjąć z piekarnika i ponownie posmarować masłem klarowanym. Na koniec posyp grubo cukrem pudrem.

Ważne: Nie podnoś stollen z blaszki pierwszego dnia, ponieważ na początku jest bardzo kruchy. Stollen musi odpoczywać przez 12 godzin, ale 24 godziny są lepsze.

Będzie przechowywany przez co najmniej miesiąc, jeśli będzie przechowywany w chłodnym miejscu w szczelnym pojemniku. Tradycyjnie pozostawia się go w szczelnie zamkniętej puszce na 8 do 10 dni przed spożyciem. Pozwala to na rozwinięcie pełnego smaku.

Newsletter Tyrolu

Góry wzywają? Tak jak nasz newsletter!

W naszym cotygodniowym biuletynie ujawniamy najlepsze wskazówki dotyczące wakacji w Tyrolu.