Przepis Strauben: oryginalny przepis do ponownego przyrządzenia

Przygotowanie: 15 minut
süß
Poziom trudności: niedrig
4 porcji

Strauben są czymś w rodzaju fast foodu wśród tyrolskich deserów. Ten przysmak z mąki, mleka i jajek jest naprawdę łatwy do zrobienia dla każdego kucharza-amatora.

Składniki

Składniki na winogrona

  • 250 g Mąka
  • 1/4 l Mleko
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 Opakowanie Cukier waniliowy
  • 2 kl Brandy owocowa
  • 3 Kawałek Jajka
  • Masło klarowane
  • Lejek do pieczenia lub zwykły lejek kuchenny

Przygotowanie


Przygotowanie ciasta

Umieść mąkę, mleko, cukier waniliowy i szczyptę soli w misce. Wymieszaj składniki trzepaczką, aby uformować zwarte ciasto. Następnie odstawić na 20 minut.

Dodaj trzy jajka i wymieszaj z ciastem. Dobrze wymieszaj trzepaczką. Ciasto powinno mieć półpłynną konsystencję (podobną do ciasta naleśnikowego), aby mogło łatwo spływać do gorącego tłuszczu. Na koniec dodać 2 cl sznapsa owocowego.

Piec winogrona

  • Rozgrzej wystarczającą ilość masła klarowanego na dużej patelni. Ważne: Tłuszcz musi być naprawdę gorący, aby strauben natychmiast nabrały koloru.
  • Napełnij lejek ciastem strauben i przytrzymaj dolny koniec zamknięty. Szczególnie odpowiedni jest lejek do pieczenia z długim uchwytem, ale równie dobrze sprawdzi się zwykły lejek domowy.
  • Następnie wlewaj ciasto na rozgrzany tłuszcz okrężnymi ruchami od środka i piecz przez trzy do pięciu minut z obu stron na złoty kolor.
    Optymalna temperatura pieczenia to około 170 stopni.Wskazówka: Strauben można łatwo odwrócić za pomocą łyżki i widelca lub dwóch łyżek cedzakowych.
  • Przed podaniem wyjąć strauben z tłuszczu, odsączyć na papierze kuchennym i posypać cukrem pudrem. Jeśli chcesz, dodaj obfitą porcję konfitury żurawinowej.
Newsletter Tyrolu

Góry wzywają? Tak jak nasz newsletter!

W naszym cotygodniowym biuletynie ujawniamy najlepsze wskazówki dotyczące wakacji w Tyrolu.