Przepis Paluszki z makiem

Przygotowanie: 30 minut
süß
Poziom trudności: niedrig
0 porcji

W wieku 21 lat Tyrolka Viktoria Fahringer osiągnęła już wiele: jako szefowa kuchni zachwyca gości w Tiroler Hof w Kufstein, w 2019 roku założyła własny hotel butikowy i od tego czasu go prowadzi. Dziś najmłodsza hotelarka i szefowa kuchni w Tyrolu dzieli się z nami jednym ze swoich najbardziej tradycyjnych przepisów: naleśnikami z makiem.

Składniki

Nadzienie

  • 60 Gram Nasiona maku
  • 100 Gram Powidl
  • 10 Gram Cukier puder
  • 1 EL Rum

Ciasto

  • 90 Gram Mąka
  • 3 Kawałek Żółtko jaja
  • 1 Szczypta Sól
  • 3 Kawałek Białko
  • 20 Gram Cukier

Przygotowanie


Mak wymieszać z cukrem pudrem, odrobiną cukru waniliowego, cukrem pudrem i rumem i odstawić do zaparzenia. Następnie uformować małe kulki.

Aby przygotować ciasto, wymieszaj mąkę, żółtka i sól na gładką masę. Ubij białka mikserem na sztywną pianę i dodaj granulowany cukier. Następnie wymieszaj białka z mąką i żółtkami.

Obracać kulki makowe w cieście i ostrożnie smażyć na tłuszczu. Gotowe kulki makowe odsączyć na papierze kuchennym, udekorować odrobiną cukru pudru i gotowe.

Newsletter Tyrolu

Góry wzywają? Tak jak nasz newsletter!

W naszym cotygodniowym biuletynie ujawniamy najlepsze wskazówki dotyczące wakacji w Tyrolu.