Czym byłby tyrolski Marend (znany również jako późna popołudniowa przekąska) lub górskie śniadanie bez świeżego chleba wiejskiego? Oto przepis.
Dobrze wymieszaj wszystkie suche składniki w dużej misce. Następnie powoli dodawaj wodę i mieszaj wszystko za pomocą robota kuchennego lub ręcznie, aż ciasto uzyska zwartą konsystencję.
Energicznie ugniataj ciasto najpierw w misce, a następnie na powierzchni roboczej (można to również zrobić za pomocą robota kuchennego).
Uformować z ciasta 2 kulki i pozostawić je w misce pod przykryciem w temperaturze pokojowej na około 1 godzinę. Bochenki powinny być około dwa razy większe.
Rozgrzać piekarnik do 200°C (górna i dolna grzałka). Ponownie zagnieść ciasto i uformować 2 bochenki.
Umieść bochenki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na kolejne 20 minut. Ponacinaj bochenki, aby uzyskać ładną skórkę.
Piec bochenki przez około 1 godzinę. Gdy chleb będzie wydawał pusty dźwięk po uderzeniu w plecy, jest gotowy.