Schlutzkrapfen to tyrolska wersja ravioli. Smakują wyśmienicie, są dyskretnie sycące i łatwe do samodzielnego przygotowania. Mając to na uwadze: twaróg i smalec - broń Boże.
Aby przygotować ciasto, wymieszaj mąkę z solą. Dodać jajka i oliwę z oliwek. Zagnieść gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, rozcieńczyć je niewielką ilością wody. Uformować bochenek i odstawić na 30 minut.
Aby przygotować nadzienie, drobno posiekaj por lub dymkę, bazylię i miętę. Wymieszać posiekane zioła z twarogiem. Doprawić solą i pieprzem.
Rozwałkuj ciasto bardzo cienko i wytnij kółka. Wypełnij kółka ciastem, złóż je w kształt półksiężyca i mocno dociśnij brzegi widelcem.
Gotować Schlutzkrapfen w osolonej wodzie przez 5 minut. Dobrze odsączyć Schlutzkrapfen i podawać z roztopionym masłem.