Przepis Kässpätzle: oryginalny przepis na tyrolskie Kasspatzln do samodzielnego przygotowania

Przygotowanie: 30 minut
herzhaft
Poziom trudności: mittel
2 porcji

Co smakuje lepiej niż ser? Oczywiście: roztopiony ser. Nic więc dziwnego, że Kasspatzln znajduje się na szczycie listy ulubionych tyrolskich dań, ponieważ pokrojony makaron skąpany jest w morzu roztopionego sera. Udekorowany chrupiącą prażoną cebulą i świeżymi ziołami, Spatzln powinien być synonimem "pysznego" w słowniku.

Składniki

Ciasto

  • 250 g mąka gruboziarnista
  • 3 Kawałek Jajka
  • 5 g Sól
  • 50 ml letnia woda

Dla Kasspatzln

  • Masło lub masło klarowane
  • 1 więcej kostek Cebula
  • 100 g Tarty lub kruszony ser (szary ser lub inny pikantny ser)

Do ubierania

  • Smażona cebula
  • Pietruszka
  • Sól i pieprz

Przygotowanie


Przygotowanie Kaspatzln

Wymieszaj mąkę, jajka, sól i wodę drewnianą łyżką, aby uformować ciasto. Nie używaj zbyt dużo wody, ciasto powinno być lepkie. Przecisnąć ciasto przez sito lub krajalnicę do spatzl do wrzącej, osolonej wody, doprowadzić do wrzenia, odcedzić i schłodzić, aż będzie zimne.

Przygotowanie Kässpätzle

Rozgrzać patelnię i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę na maśle lub maśle klarowanym do uzyskania jasnobrązowego koloru. Dodać spatzln na patelnię i smażyć, aż będą gorące. Wymieszać z serem i pozostawić do roztopienia. Doprawić Kasspatzln solą i pieprzem i podawać ze smażoną cebulą i natką pietruszki.

Możesz łatwo przygotować własną smażoną cebulę: Obierz i cienko pokrój cebulę, oprósz papryką w proszku i mąką, a następnie smaż na głębokim tłuszczu na złoty kolor

Newsletter Tyrolu

Góry wzywają? Tak jak nasz newsletter!

W naszym cotygodniowym biuletynie ujawniamy najlepsze wskazówki dotyczące wakacji w Tyrolu.