Co smakuje lepiej niż ser? Oczywiście: roztopiony ser. Nic więc dziwnego, że Kasspatzln znajduje się na szczycie listy ulubionych tyrolskich dań, ponieważ pokrojony makaron skąpany jest w morzu roztopionego sera. Udekorowany chrupiącą prażoną cebulą i świeżymi ziołami, Spatzln powinien być synonimem "pysznego" w słowniku.
Wymieszaj mąkę, jajka, sól i wodę drewnianą łyżką, aby uformować ciasto. Nie używaj zbyt dużo wody, ciasto powinno być lepkie. Przecisnąć ciasto przez sito lub krajalnicę do spatzl do wrzącej, osolonej wody, doprowadzić do wrzenia, odcedzić i schłodzić, aż będzie zimne.
Rozgrzać patelnię i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę na maśle lub maśle klarowanym do uzyskania jasnobrązowego koloru. Dodać spatzln na patelnię i smażyć, aż będą gorące. Wymieszać z serem i pozostawić do roztopienia. Doprawić Kasspatzln solą i pieprzem i podawać ze smażoną cebulą i natką pietruszki.
Możesz łatwo przygotować własną smażoną cebulę: Obierz i cienko pokrój cebulę, oprósz papryką w proszku i mąką, a następnie smaż na głębokim tłuszczu na złoty kolor