Paunzen, znane również w niektórych miejscach jako Daumnidei, są niezwykle wszechstronne. Można je podawać jako deser lub pikantne danie z kiszoną kapustą, ale stanowią również doskonały dodatek.
Pokrój jabłka na małe kawałki i piecz przez 30 - 45 minut w niewielkiej ilości masła klarowanego i oleju rzepakowego. Nie potrzeba do tego żadnego dodatkowego cukru, ponieważ podczas prażenia jabłek powstaje cukier resztkowy. Od czasu do czasu mieszaj jabłka, aby zapobiec ich przypaleniu. Po 30-45 minutach miksuj prażone jabłka w dzbanku blendera przez 4 minuty.
Gotuj ziemniaki na posypce z soli w piekarniku w temperaturze 150°C przez 20 minut. Po ugotowaniu obierz ziemniaki i przeciśnij je przez praskę do ziemniaków (ważne: ziemniaki muszą być jeszcze ciepłe!).
W międzyczasie roztop masło, aż zmieni kolor na jasnobrązowy. Następnie dodaj mąkę, sól, żółtko i masło do ziemniaków i ugniataj rękami na jednolite ciasto. Ciasto jest następnie dzielone na równe kawałki za pomocą noża do ciasta, rozwałkowywane i posypywane mąką. Uformuj "paunzen" i umieść je na tacy w zamrażarce na 20 minut.
Po schłodzeniu usmażyć paunzen na patelni z klarowanym masłem i olejem rzepakowym. Usmażone paunzen przełożyć do miski wyłożonej ręcznikiem kuchennym w celu odsączenia, doprawić solą i podawać z sosem jabłkowym.