Przepis Tyrolskie paunzen z sosem jabłkowym: przepis Michaela Plonera na gotowanie w domu

Przygotowanie: 45 minut
herzhaft
Poziom trudności: niedrig
2 porcji

Paunzen, znane również w niektórych miejscach jako Daumnidei, są niezwykle wszechstronne. Można je podawać jako deser lub pikantne danie z kiszoną kapustą, ale stanowią również doskonały dodatek.

Składniki

Sos jabłkowy

  • 3-4 Kawałek Jabłka (najlepiej nadają się do tego odmiany Jazz, Granny Smith lub Boskop)
  • coś Olej rzepakowy
  • coś Masło klarowane

Dla par

  • 500 g mączne ziemniaki
  • Sól
  • 150 g Mąka
  • 1 Kawałek Jajko
  • 1 EL Masło
  • Olej rzepakowy
  • Masło klarowane
  • 1 Szczypta Sól

Przygotowanie


Przygotować sos jabłkowy

Pokrój jabłka na małe kawałki i piecz przez 30 - 45 minut w niewielkiej ilości masła klarowanego i oleju rzepakowego. Nie potrzeba do tego żadnego dodatkowego cukru, ponieważ podczas prażenia jabłek powstaje cukier resztkowy. Od czasu do czasu mieszaj jabłka, aby zapobiec ich przypaleniu. Po 30-45 minutach miksuj prażone jabłka w dzbanku blendera przez 4 minuty.

Przygotowanie brzuszków

Gotuj ziemniaki na posypce z soli w piekarniku w temperaturze 150°C przez 20 minut. Po ugotowaniu obierz ziemniaki i przeciśnij je przez praskę do ziemniaków (ważne: ziemniaki muszą być jeszcze ciepłe!).

W międzyczasie roztop masło, aż zmieni kolor na jasnobrązowy. Następnie dodaj mąkę, sól, żółtko i masło do ziemniaków i ugniataj rękami na jednolite ciasto. Ciasto jest następnie dzielone na równe kawałki za pomocą noża do ciasta, rozwałkowywane i posypywane mąką. Uformuj "paunzen" i umieść je na tacy w zamrażarce na 20 minut.

Po schłodzeniu usmażyć paunzen na patelni z klarowanym masłem i olejem rzepakowym. Usmażone paunzen przełożyć do miski wyłożonej ręcznikiem kuchennym w celu odsączenia, doprawić solą i podawać z sosem jabłkowym.

Newsletter Tyrolu

Góry wzywają? Tak jak nasz newsletter!

W naszym cotygodniowym biuletynie ujawniamy najlepsze wskazówki dotyczące wakacji w Tyrolu.