Moosbeernocken, Moschbernockn, Schwarzbeernocken, Heidelbeerküchle lub Heidelbeertatscherl: istnieje wiele nazw i jeszcze więcej przepisów na to pyszne letnie danie. Tutaj dzielimy się z wami dwoma naszymi ulubionymi przepisami: klasyczną wersją z jajkiem i wersją wegańską.
Ubij jajka z cukrem na pianę. Stopniowo dodawać mąkę i dobrze wymieszać. Następnie dodaj do ciasta umytą żurawinę i dobrze wymieszaj. Ciasto nabierze teraz pięknego fioletowego koloru.
Wlej klarowane masło na patelnię i podgrzej na średnim ogniu. Wlewać ciasto na patelnię partiami. Jak tylko powierzchnia "naleśnika" przestanie być płynna, odwróć go i dokończ smażenie.
Gotowe pierogi z żurawiną posypać odrobiną cukru pudru i gotowe.
Umieść żurawinę i mąkę w misce, wymieszaj widelcem, aby część jagód została zmiażdżona.
Dodawać wodę, aż powstanie zwarte ciasto.
Rozgrzać olej kokosowy na patelni na średnim ogniu.
Wlewaj ciasto na patelnię po łyżce stołowej i, jeśli to konieczne, lekko zwiększaj ogień, aż ciasto będzie skwierczeć na brzegach. Jak tylko powierzchnia przestanie być płynna, odwróć pierogi z żurawiną i dokończ smażenie.
Podawać posypane cukrem pudrem.