Przepis Knedle z burakami: niezwykła alternatywa dla knedli ze szpinakiem

Przygotowanie: 30 minut
herzhaft
Poziom trudności: niedrig
4 porcji

Knedle z burakami nie tylko wyglądają rewelacyjnie, ale są również kulinarną atrakcją a na dodatek są pełne witamin i minerałów.

Składniki

Składniki

  • 400 g chleba do knedli (lub suchej, pokrojonej w kostkę bułki)
  • 300 g buraków (świeżych, obranych)
  • 50 g parmezanu
  • 100 g masła
  • 120 g cebuli
  • 3 Jajka
  • • Sól, pieprz, natka pietruszki i ewentualnie odrobina kminku (do smaku)

Przygotowanie


Przygotuj ciasto na knedle

Cebulę obrać i drobno posiekać, podobnie jak natkę pietruszki. W zależności od tego, czy wolisz, aby knedle były nieco bardziej miękkie czy twarde, buraki muszą być odpowiednio przygotowane. Do pierogów, które powinny rozpływać się w ustach, potrzebujesz puree warzywnego (z odrobiną wody), aby uzyskać nieco bardziej chrupiące (a także nieco mniej kolorowe) knedle, wystarczy zetrzeć buraki na tarce. Jeśli masz mocny blender lub urządzenie do smoothie, nie musisz koniecznie wstępnie obgotować buraków.

Powoli rozpuść masło na patelni. Dodaj drobno posiekaną cebulę do masła na patelni i smaż na małym ogniu, aż do zeszklenia (wskazówka: im dłużej dasz cebuli czas na gotowanie, tym lepiej będzie smakować). W międzyczasie wymieszaj chleb na knedle z parmezanem i burakiem (puree lub startym) i odstaw na chwilę. Ciesz się kolorem! Dodaj cebulę i masło, lekko wymieszaj i ponownie odstaw. Dopraw solą, pieprzem i kminkiem. Wmieszaj jajka i natkę pietruszki do masy i odstaw na około 20 minut. Sprawdź konsystencję i dostosuj w razie potrzeby.

Uformuj i ugotuj knedle

Jeśli ciasto jest zbyt miękkie, dodaj chleb do knedli, jeśli jest zbyt twarde, dodaj jajka. Uformuj okrągłe knedle i gotuj w parowarze przez około 20 minut. Podawaj z tartym parmezanem, szczypiorkiem i dobrą sałatką!

Newsletter Tyrolu

Góry wzywają? Tak jak nasz newsletter!

W naszym cotygodniowym biuletynie ujawniamy najlepsze wskazówki dotyczące wakacji w Tyrolu.