Knedle z burakami nie tylko wyglądają rewelacyjnie, ale są również kulinarną atrakcją a na dodatek są pełne witamin i minerałów.
Cebulę obrać i drobno posiekać, podobnie jak natkę pietruszki. W zależności od tego, czy wolisz, aby knedle były nieco bardziej miękkie czy twarde, buraki muszą być odpowiednio przygotowane. Do pierogów, które powinny rozpływać się w ustach, potrzebujesz puree warzywnego (z odrobiną wody), aby uzyskać nieco bardziej chrupiące (a także nieco mniej kolorowe) knedle, wystarczy zetrzeć buraki na tarce. Jeśli masz mocny blender lub urządzenie do smoothie, nie musisz koniecznie wstępnie obgotować buraków.
Powoli rozpuść masło na patelni. Dodaj drobno posiekaną cebulę do masła na patelni i smaż na małym ogniu, aż do zeszklenia (wskazówka: im dłużej dasz cebuli czas na gotowanie, tym lepiej będzie smakować). W międzyczasie wymieszaj chleb na knedle z parmezanem i burakiem (puree lub startym) i odstaw na chwilę. Ciesz się kolorem! Dodaj cebulę i masło, lekko wymieszaj i ponownie odstaw. Dopraw solą, pieprzem i kminkiem. Wmieszaj jajka i natkę pietruszki do masy i odstaw na około 20 minut. Sprawdź konsystencję i dostosuj w razie potrzeby.
Jeśli ciasto jest zbyt miękkie, dodaj chleb do knedli, jeśli jest zbyt twarde, dodaj jajka. Uformuj okrągłe knedle i gotuj w parowarze przez około 20 minut. Podawaj z tartym parmezanem, szczypiorkiem i dobrą sałatką!