© Tirol Werbung/Ilvy Rodler
© Tirol Werbung/Ilvy Rodler

14 typowych tyrolskich potraw, których warto spróbować podczas urlopu w Tyrolu

Od Kaspressknödel po tyrolski Gröstl: podczas wakacji w Tyrolu koniecznie spróbuj najlepszych, tradycyjnych potraw.

Przez żołądek do serca – kuchnia tyrolska jest pełna różnorodnych przysmaków. Aby jej spróbować, nie trzeba dalego szukać. Tradycyjne potrawy schroniskach. W menu znajdują się pożywne dania, takie jak knedle ze speckiem, a także słodkie wypieki jak Buchteln lub Kaiserschmarrn - już na samą myśl o nich nabiera się apetytu...

1. Speckknödel

© Tirol Werbung / Kathrin Koschitzki

Tyrolskie knedle z boczkiem to klasyczny i dostępny w prawie każdym alpejskim schronisku przysmak. Tradycyjnie knedle podaje się w zupie, choć niektórzy wolą wersję z kiszoną kapustą lub podane z sałatą.

Przepis znajdziesz tutaj: Speckknödel

2. Tyrolski Gröstl

© Tirol Werbung

Pierwotnie przygotowywany z pozostałości po niedzielnej pieczeni, Gröstl stał się symbolem tyrolskiej kuchni: gotowane ziemniaki, kawałki pieczonego mięsa, cebula i jajko sadzone. Proste i niezwykle smaczne danie.

Przepis znajdziesz tutaj: Tiroler Gröstl

3. Kaspressknödel

© Tirol Werbung / Kathrin Koschitzki

Knedle w Tyrolu przygotowywane są na bazie czerstwej bułki, jajka i mleka. Te z różnymi gatunkami sera górskiego, wypiekane są w tłuszczu. Od pokoleń Kasspressknödel należą do najpopularniejszych dań kuchni tyrolskiej. Podaje się je w rosole lub z sałatką.

Przepis znajdziesz tutaj: Kaiserschmarrn

4. Marend tyrolski (Brettljause)

© Tirol Werbung

Popołudniowa przekąska – zwana po tyrolsku Marend – nadaje się oczywiście również jako posiłek główny i nie schroniska. Składa się z sera, boczku, kiełbas wędzonych, często pieczonej na zimno wieprzowiny, smalcu, chrzanu i wiejskiego chleba.

Przepis znajdziesz tutaj: Tyrolski marend

5. Kasspatzln

© Tirol Werbung / Kathrin Koschitzki

Roztopiony, pikantny ser na gorących kluseczkach sprawia, że ​​Spatzln – przyozdobiony smażoną cebulą – jest idealnym posiłkiem po nartach albo po całym dniu w górach. 

Przepis znajdziesz tutaj: Käsespätzle

6. Kiachl

© Tirol Werbung / Kathrin Koschitzki

Kiachl to placki z ciasta drożdżowego, smażone na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Podawane są z kiszoną kapustą lub na słodko z cukrem pudrem i konfiturą żurawinową.

7. Schlutzkrapfen

© Tirol Werbung / Kathrin Koschitzki

Pierogi – miejscami zwane także Schlipfkrapfen – z pikantnym nadzieniem ziemniaczanym podawane są z odrobiną roztopionego masła i szczypiorkiem.

8. Placki z jagodami

© Tirol Werbung / Kathrin Koschitzki

Fantastyczny deser! Placki z ciasta drożdżowego z jagodami smażone na patelni na brązowo i podawane z cukrem pudrem.

9. Strauben

© Tirol Werbung / Kathrin Koschitzki

Słodkie wypieki smaży się na wrzącym oleju i posypuje cukrem pudrem. Szczególnie treściwy smakuje z konfiturą żurawinową.

10. Jabłka w cieście

© Tirol Werbung / Kathrin Koschitzki

Kolejną słodką pokusą są plasterki jabłka - smażone w głębokim tłuszczu i podawane z cukrem pudrem.

11. Zillertaler Krapfen

© Tirol Werbung / Kathrin Koschitzki

Pomimo skomplikowanego przygotowania, ten specjał z  Zillertalu jest obowiązkowym daniem w menu podczas każdej uroczystości. Pierożki z nadzieniem z ostrym, górskim serem smażone są w głębokim tłuszczu.

12. Kaiserschmarrn

© Tirol Werbung / Kathrin Koschitzki

Co prawda, Kaiserschmarren nie jest „prawdziwym” tyrolskim specjałem, ale „należy” do całej Austrii. Jest tak obecny w menu tyrolskich gasthausów i schronisk górskich, że z pewnością należy do najważniejszych dań kuchni austriackiej. Naprawdę dobry Kaiserschmarren jest misternie przygotowany z ubitych białek i podawany z Zwetschkenröster (powidła śliwkowe).

Przepis znajdziesz tutaj: Kaiserschmarrn

13. Tyrolskie Paunzen z musem jabłkowym

© Tirol Werbung

Paunzen to ciasto ziemniaczane smażone na klarowanym maśle i oleju rzepakowym.

14. Buchteln

© Tirol Werbung / Kathrin Koschitzki

Jak w siódmym niebie! Masło, alkohol, cukier, mąka i jajka. A jeśli do tego ciasto drożdżowe akurat dobrze współpracuje, smakuje wręcz nieziemsko.

Jak Ci się podobał ten artykuł?

Chcesz otrzymać od nas odpowiedź? Skontaktuj się z nami przez formularz kontaktowy.

Do góry

Newsletter

Prenumerata darmowego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj informacje z Tyrolu – Serca Alp.