5 tyrolskich przysmaków, których musisz spróbować!


Przerwa na nartach powinna kojarzyć się z czymś pysznym do jedzenia - spróbuj jednej z tradycyjnych tyrolskich potraw

Tyrolska kuchnia ma dużo wspólnego z naszą rodzimą, polską. Opiera się głównie na prostych składnikach, jak ziemniaki, dobrej jakości mięso, jajka, kapusta i sezonowe warzywa. Jak wiadomo, co proste, jest też bardzo smaczne, dlatego spędzając urlop w Tyrolu koniecznie spróbuj tych smakowitych dań!

Tyrolskie Spätzle (Szpecle)


© Tirol Werbung

Mączne kluseczki przecierane bezpośrednio do garnka z gotującą się wodą, zapiekane w żeliwnej patelence z pysznym górskim serem. Podawane z prażoną cebulką i świeżym szczypiorkiem.

Tiroler Gröstl (Grustl)


© Tirol Werbung

Pyszna, sycąca potrawa z gotowanych ziemniaków zapiekanych w żeliwnej patelni z gotowaną wołowiną, speckiem, cebulką i przyprawiana. Podawana z jajkiem sadzonym.

Rosół z knedlem serowym lub ze speckiem


© Tirol Werbung

Tyrol knedlami stoi! Knedle to ulubiona potrawa Tyrolczyków. Najbardziej popularne knedle to te ze speckiem, z górskimi serami, ze szpinakiem i z wątróbką. Zimą knedle najlepiej smakują w gorącym rosole - do rosołu polecamy knedle ze speckiem, serem lub/i wątróbką!

Kaiserschmarrn


© Robert Gruber

To najbardziej popularny deser w całej Austrii! Kaiserschmarrn przygotowuje się z ciasta naleśnikowego, jednak wypieka na patelni w formie grubego omletu. Po upieczeniu omlet rozdrabnia się widelcem i podsmaża z łyżką masła, rodzynkami zatopionymi w rumie i serwuje z powidłami śliwkowymi lub przecierem jabłkowym.

Germknödel


Germknödel, © Tirol Werbung

Słodka odmiana knedla to najczęściej serwowana słodka potrawa w górskich schroniskach. Drożdżowe knedle gotowane są na parze. W środku wypełnione są najczęściej powidłami ślwkowymi a podaje się je z sosem waniliowym i makiem lub roztopionym masełkiem.

Do góry
Newsletter

Prenumerata darmowego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj informacje z Tyrolu – Serca Alp.

Live Chat
Live Chat