Kaiserschmarrn, © Tirol Werbung
Kaiserschmarrn, © Tirol Werbung

5 tyrolskich przysmaków, których musisz spróbować!

Przerwa na nartach powinna kojarzyć się z czymś pysznym do jedzenia - spróbuj jednej z tradycyjnych potraw Austrii, wśród których nie może zabraknąć knedli tyrolskich.

Tyrolska kuchnia, mimo że pełna tradycyjnych potraw Austrii, ma dużo wspólnego z naszą rodzimą, polską. Opiera się głównie na prostych składnikach, jak ziemniaki, dobrej jakości mięso, jajka, kapusta i sezonowe warzywa. Jak wiadomo, co proste, jest też bardzo smaczne, dlatego spędzając urlop w Tyrolu koniecznie spróbuj knedli tyrolskich i innych, smakowitych dań!

Germknödel


Germknödel, © Tirol Werbung

Słodka odmiana knedla to najczęściej serwowana słodka potrawa w górskich schroniskach. Drożdżowe knedle gotowane są na parze. W środku wypełnione są najczęściej powidłami ślwkowymi a podaje się je z sosem waniliowym i makiem lub roztopionym masełkiem.

Do góry
Newsletter

Prenumerata darmowego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj informacje z Tyrolu – Serca Alp.