© Tirol Webung / Charly Schwarz
© Tirol Webung / Charly Schwarz

Tyrolskie wypieki świąteczne

Dni stają się coraz krótsze, a noce coraz ciemniejsze i długie. Gdy za oknem temperatura spada poniżej zera, tym większą przyjemność sprawia wylegiwanie się w ciepłym domu. Zapach świeżo pieczonych ciasteczek świątecznych, które są nieodzwonym elementem Świąt w Austrii, przywoła miłe wspomnienia z dzieciństwa.

Święta w Austrii to radosne oczekiwanie na Boże Narodzenie. W tym magicznym okresie wszystko kręci się wokół gotowania. Wypróbuj więc i nasze przepisy na ciasteczka świąteczne! Postępuj zgodnie z prostymi przepisami krok po kroku, aby uzyskać pyszny wynik.

Nasze wskazówki

  • Używaj wysokiej jakości składników
  • Do pieczenia polecamy mąkę pszenną typu 480 lub specjalną mąkę do ciast
  • Zastąp cukier cukrem pudrem – dla najlepszego efektu, możesz go również wcześniej przesiać przez sito.
  • Nie używaj jajek do ciasta kruchego
  • Masło powinno być miękkie, ale nie lejące. Jeśli zabierasz się do pieczenia przed południem, wyjmij masło rano z lodówki. Jeśli zapomnisz, zetrzyj twarde masło na tarce prosto do ciasta.
  • Ugniatanie ciasta: do dużej miski przełóż mąkę, zrób w mące palcami małe wgłębienie, do którego dodasz cukier, masło i ewentualnie orzechy (w zależności od przepisu). Ubijaj ciasto, aż powstanie zwięzła, jednolita masa. Użycie robota kuchennego zdecydowanie skróci czas pracy i zaoszczędzi siły.
  • Nie wstawiaj gotowego ciasta do lodówki! Ciasto powinno znajdować się w temperaturze pokojowej, aby masło nie stwardniało.
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia
  • Stopień nagrzania piekarnika oraz czas pieczenia mogą się różnić w zależności od piekarnika. Obserwuj na początku ciasteczka w piekarniku, aby dopasować temperaturę i czas pieczenia.
  • Ciasteczka świąteczne są gotowe, kiedy osiągną złocisty kolor. Im ciemniejszy odcień, tym bardziej chrupiąca będzie konsystencja wypieków.
  • Różne rodzaje ciasteczek należy przechowywać w oddzielnych pojemnikach, ponieważ mogą przejmować od siebie nawzajem smak.
  • Ciasteczka świąteczne najlepiej przechowywać w nieogrzewanym pomieszczeniu.

Święta w Austrii to radosne oczekiwanie na Boże Narodzenie. W tym magicznym okresie wszystko kręci się wokół gotowania. Wypróbuj więc i nasze przepisy…

Czytaj dalejpokaż mniej

Przepisy na świąteczne wypieki

© Tirol Werbung / Marian Moschen
Bożonarodzeniowy strudel

Gdy na dworze panuje mróz, nie ma nic lepszego niż kawałek tyrolskiego strudla bożonarodzeniowego z filiżanką gorącej herbaty w zaciszu własnego domu. To łatwe w przygotowaniu ciasto jest idealnym pomysłem na świąteczny przysmak. Szybko przywoła wspomnienia z ostatniego urlopu w sercu Alp, bo cóż innego kojarzy się lepiej z Austrią, niż jej słodka potrawa, czyli strudel?



Więcej

To również może Cię zainteresować:

Jak Ci się podobał ten artykuł?

Chcesz otrzymać od nas odpowiedź? Skontaktuj się z nami przez formularz kontaktowy.

Do góry

Newsletter

Prenumerata darmowego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj informacje z Tyrolu – Serca Alp.