© TVB TirolWest
© TVB TirolWest

10 najlepszych restauracji w Tyrolu wg. Gault Millau

Słynny przewodnik kulinarny Gault Millau nagradza swymi czapkami kucharskimi najlepsze kuchnie świata, spełniające surowe kryteria oceny.

Tyrol to raj dla miłośników dobrej kuchni - kucharze nagrodzeni czapkami kucharskimi przez przewodnik kulinarny Gault Millau serwują tyrolskie przysmaki z wysokiej jakości produktów z alpejskich regionów, nierzadko wzbogacone wpływami kuchni innych krajów. W tyrolskich lokalach, które dorobiły się upragnionych czapek kucharskich, tradycja jest za pan brat z nowoczesnością.

Słynny przewodnik kulinarny Gault Millau nagradza swymi czapkami kucharskimi najlepsze kuchnie świata, spełniające surowe kryteria oceny. Smakosze znajdą w Tyrolu wiele restauracji, które otrzymały to zaszczytne wyróżnienie. Aż 65 lokali zdobi jedna lub kilka kucharskich czapek.

Co łączy i wyróżnia nagradzane restauracje Tyrolu? Kulinarna tradycja regionu tworzy stabilny fundament, ale każdy kucharz interpretuje ją na swój własny sposób. Wielu młodych kucharzy wykorzystuje w „Sercu Alp” wrażenia i doświadczenia zebrane we wszystkich stronach świata. To one wnoszą do tyrolskiej kuchni międzynarodowe smaki. Dzięki łączeniu tradycji i nowoczesności gastronomia Tyrolu stała się kulinarnym pionierem w Austrii.

1. Aż 4 czapki dla restauracji „R Simon Taxacher“ (4 czapki, 19 punktów)


© Relais & Châteaux Rosengarten

Simon Taxacher jest szefem kuchni w swojej własnej rastauracji w hotelu Relais & Châteaux Rosengarten w miejscowości  Kirchberg. Jest pierwszym szefem kuchni z Tyrolu wyróżnionym aż 4 czapkami Gault Millau. W całej Austrii tylko 4 restauracji dostąpiły tego szczególnego wyróżnienia. Jury  doceniło fakt, że Simon Taxacher swoje wykwintne dania komponuje głównie z regionalnych produktów.

Restaurant Rosengarten • Aschauer Straße 46 • 6365 Kirchberg in Tirol • +43.5357.4201 • welcome@rosengarten-taxacher.com • www.rosengarten-taxacher.com

2. Gwiazda telewizji gotuje w restauracji „Alexander“ (3 czapki, 18 punktów)


© Hotel Lamark

Alexander Fankhauser, znany w Austrii prezenter i kucharz telewizyjny, gotuje na codzień w restauracji hotelu Hotel Lamark w miejscowości  Hochfügen w dolinie Zillertal. Wsólnie ze swoim młodym zespołem serwuje prawdziwe arcydzieła kuchni tyrolskiej i międzynarodowej. 

Hotel Lamark • Hochfügen 34 • 6264 Fügenberg • +43.5280.225 • info@lamark.at • www.lamark.at

3. 3 czapki dla Martina Sieberera w „Pazaunerstube“ (3 czapki, 17 punktów)


© Trofana Royal

Martin Sieberer znany jest ze swojego zamiłowania do tradycyjnej, tyrolskiej kuchni. W przytulnej sztubie luksuswego hotelu Trofana Royal w Ischgl na gości czeka menu à la carte lub menu-niespodzianka.

Gourmet & Relaxhotel Trofana Royal • Dorfstraße 95 • 6561 Ischgl • +43.5444.600 • office@trofana.at • www.trofana.at

4. Wpływy śródziemnomorskie w „Interalpen Hotel“ (2 czapki, 16 punktów)


© Interalpen-Hotel Tyrol

W renomowanym hotelu Interalpen w Telfs-Buchen od zeszłego roku gotuje pochodzący z Południowego Tyrolu Peter Oberrauch. Świeże, śródziemnomorskie kcenty w jego kuchni zostały docenione przez jury.

Interalpen-Hotel Tyrol • Dr.-Hans-Liebherr-Alpenstraße 1 • 6410 Telfs-Buchen/Seefeld • +43.50.80930 • reservation@interalpen.com • www.interalpen.com

5. Doskonała kuchnia od przystawki aż po deser: „MAD“ (2 czapki, 16 punktów)


© Designhotel Madlein

Szef kuchni Bruno Sojer gotuje w restauracji MAD w hotelu Madlein. Jego wyśmienite kulinarne kreacje zostały w tym roku nagrodzone 2 czapkami. .

Designhotel Madlein • Madleinweg 2 • 6561 Ischgl • +43.5444.5226 • info@madlein.com • www.madlein.com

6. Kulinarna przygoda w restauracji Rot-Flüh Stüberl (2 czapki, 16 punktów)


© Traumhotel...liebes Rot Flüh

Wellnesshotel ...liebes Rot-Flüh • Seestraße 26 • 6673 Haldensee im Tannheimer Tal • +43.5675.6431 • traumhotel@rotflueh.com • www.rotflueh.com

7. Ekskluzywna kolacja na zamku „Schlosshotel Romantica" (2 czapki, 16 punktów)


© Schlosshotel Ischgl

Schlosshotel Romantica • Dorfstraße 85 • 6561 Ischgl • +43.5444.5633 • info@romantica.at • www.romantica.at

8. Młody kucharz znowu zachwyca w „Stüva“ (2 czapki, 16 punktów)


© YSCLA Stüva/Gerhard Berger

Benjamin Parth, wyróżniony niedawno tytułem "Młodego Kucharza Roku" zdobył w tym roku swoja drugą czapkę! Jury zachwyciły przede wszystkim genialne przekąski serwowane między daniami.

Gourmethotel Yscla • Dorfstraße 73 • 6561 Ischgl • +43.5444.5275 • info@yscla.at • www.yscla.at

Do góry
Newsletter

Prenumerata darmowego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj informacje z Tyrolu – Serca Alp.

Live Chat
Live Chat