Najlepsze restauracje w Tyrolu wg. Gault Millau, © Restaurant Rosengarten
Najlepsze restauracje w Tyrolu wg. Gault Millau, © Restaurant Rosengarten

Najlepsze restauracje w Tyrolu wg. Gault Millau


Słynny przewodnik kulinarny Gault Millau nagradza swymi czapkami kucharskimi najlepsze kuchnie świata, spełniające surowe kryteria oceny.

Tyrol to raj dla miłośników dobrej kuchni - kucharze nagrodzeni czapkami kucharskimi przez przewodnik kulinarny Gault Millau serwują tyrolskie przysmaki z wysokiej jakości produktów z alpejskich regionów, nierzadko wzbogacone wpływami kuchni innych krajów. W tyrolskich lokalach, które dorobiły się upragnionych czapek kucharskich, tradycja jest za pan brat z nowoczesnością.

Słynny przewodnik kulinarny Gault Millau nagradza swymi czapkami kucharskimi najlepsze kuchnie świata, spełniające surowe kryteria oceny. Smakosze znajdą w Tyrolu wiele restauracji, które otrzymały to zaszczytne wyróżnienie. Aż 65 lokali zdobi jedna lub kilka kucharskich czapek.

Co łączy i wyróżnia nagradzane restauracje Tyrolu? Kulinarna tradycja regionu tworzy stabilny fundament, ale każdy kucharz interpretuje ją na swój własny sposób. Wielu młodych kucharzy wykorzystuje w „Sercu Alp” wrażenia i doświadczenia zebrane we wszystkich stronach świata. To one wnoszą do tyrolskiej kuchni międzynarodowe smaki. Dzięki łączeniu tradycji i nowoczesności gastronomia Tyrolu stała się kulinarnym pionierem w Austrii.

5 czapek Gault Millau

Do absolutnej czołówki zestawienia najlepszych kucharzy na świecie, należy Simon Taxacher, który w 2020r otrzymał aż 5 czapek Gault Millau. Simon jest szefem kuchni hotelu Relais & Châteaux Rosengarten w Kirchberg. Jego restauracja pozostaje jedyną w Tyrolu, która może się poszczycić aż 5 czapkami.

Aż 5 czapek dla restauracji „Simon Taxacher“ (5 czapek, 19 punktów)


© Relais & Châteaux Rosengarten

Simon Taxacher jest szefem kuchni w swojej własnej rastauracji w hotelu Relais & Châteaux Rosengarten w miejscowości  Kirchberg. Jest pierwszym szefem kuchni z Tyrolu wyróżnionym aż 4 czapkami Gault Millau. W całej Austrii tylko 4 restauracji dostąpiły tego szczególnego wyróżnienia. Jury  doceniło fakt, że Simon Taxacher swoje wykwintne dania komponuje głównie z regionalnych produktów.

Restaurant Rosengarten • Aschauer Straße 46 • 6365 Kirchberg in Tirol • +43.5357.4201 • welcome@rosengarten-taxacher.com • www.rosengarten-taxacher.com

4 czapki Gault Millau

Znane już nazwiska na samym szczycie listy najlepszych kucharzy w Tyrolu to Martin Sieberer, Benjamin Parth czy Alexander Fankhauser. W tym roku do grona kucharzy, wyróżnionych 4 czapkami, dołącza też James Baron z hotelu Tannenhof w St. Anton oraz szef kuchni hotelu Jagdhof w dolinie Stubaital. Tym samym w Tyrolu znajduje się aż 10 restauracji, mogących poszczycić się 4 czapkami Gault Millau.

„Stüva“ w Ischgl (4 czapki, 18,5 punktów)


© YSCLA Stüva/Gerhard Berger

Benjamin Parth, wyróżniony tytułem "Najlepszego kucharza Austrii" zdobył w tym roku swoją czwartą czapkę! Jury zachwyciła przede wszystkim zredukowana, ale bardzo klarowna linia jego kucharskiego kunsztu.

Gourmethotel Yscla • Dorfstraße 73 • 6561 Ischgl • +43.5444.5275 • info@yscla.at • www.yscla.at

Ekskluzywna kolacja w „Schlossherrnstube" w Ischgl (4 czapki, 18 punktów)


© Schlosshotel Ischgl

Szefem kuchni hotelu Schlosshotel Ischgl jest Gustav Jantscher. W 7-daniowym menu znajdą się takie rarytasy, jak wędzone serca wołowe z ostrygami czy gołąc z własnej hodowli.

Schlosshotel Ischgl · Dorfstraße 85 · 6561 Ischgl · +43.5444.5633 · office@schlosshotel-ischgl.com · www.schlosshotel-ischgl.com

„Tannenhof “ w St. Anton (4 czapki, 18 punktów)


© Hotel Tannenhof

Szef kuchni luksusowego hotelu Tannenhof w St. Anton am Arlberg, nazywa się James Brown i pochodzi z Wielkiej Brytanii. W tym roku, urodzonymi Brytyjczykowi, udało się zdobyć aż 4 czapki! Jury szczególnie zachwyciły lody makowe.

Hotel Tannenhof · Nassereinerstraße 98 · 6580 St. Anton am Arlberg ·
+43.5446.30311 · info@hoteltannenhof.net · www.hoteltannenhof.net

„Interalpen-Chef’s Table“ w Telfs-Buchen/Seefeld (4 czapki, 17 punktów)


© Interalpen-Hotel Tyrol

W renomowanym hotelu Interalpen w Telfs-Buchen szefem kuchni jest Mario Döring a główną sommelierką hotelu Theresa Lichtmanneggerod. Miejsca przy stoliku Chef’s Tabels, należy rezerwować z odpowiednim wyprzedzeniem.

Interalpen-Hotel Tyrol • Dr.-Hans-Liebherr-Alpenstraße 1 • 6410 Telfs-Buchen/Seefeld • +43.50.80930 • reservation@interalpen.com • www.interalpen.com

Hubertusstube w Neustift im Stubai (4 czapki, 17 punktów)


© SPA Hotel Jagdhof

Szef kuchni, Boris Meyer, serwuje gościom 5* hotelu SPA Jagdhof w dolinie Stubaital "Tyrol na talerzu", jak sam określa swoją linię kulinarną. W związku z tym na gości czeka dziczyzna z własnych łowów, pstrąg z potoku, płynącego obok hotelu, wołowina z własnej hodowli itd.

SPA-Hotel Jagdhof  · Scheibe 44 · 6167 Neustift · +43.5226.2666 · mail@hotel-jagdhof.at · www.hotel-jagdhof.at

„Kupferstube“ w hotelu Tennerhof Kitzbühel (4 czapki, 17 punktów)


© Hotel Tennerhof

W hotelu Tennerhof w Kitzbühel, należącego do zrzeszenia Relais & Châteaux, szefem kuchni jest Stefan Lenz, który gościom restauracji serwuje dwa rodzaje menu. Krytyków, którzy wyróżnili restaurację 4 czapkami, szczególnie urzekło połączenie ostrych, owocowych i kwaśnych smaków w kulinarnych kreacjach.

Tennerhof · Griesenauweg 26 · 6370 Kitzbühel · +43.5365.63181 · office@tennerhof.com · www.tennerhof.com

„Tannheimer Stube“ w Tannheim (4 czapki, 17 punktów)


© Hohenfels - das Genießerhotel

Restauracja gourmet Tannheimer Stube w hotelu Hohenfels w dolinie Tannheim, w 2020r uzyskała aż 4 czapki przewodnika Gault Millau. Szefem kuchni jest tu Markus Pichler, którego kulinarne aranżacje podbiły serca krytyków.

Hohenfels - das Genießerhotel • Kreuzgasse 8 • 6675 Tannheim • +43.5675.6286, info@hohenfels.at • www.hohenfels.at

Gwiazda telewizji gotuje w restauracji „Alexander“ (4 czapki, 18 punktów)


© Hotel Lamark

Alexander Fankhauser, znany w Austrii prezenter i kucharz telewizyjny, gotuje na codzień w restauracji hotelu Hotel Lamark w miejscowości  Hochfügen w dolinie Zillertal. Wsólnie ze swoim młodym zespołem serwuje prawdziwe arcydzieła kuchni tyrolskiej i międzynarodowej. 

Hotel Lamark • Hochfügen 34 • 6264 Fügenberg • +43.5280.225 • info@lamark.at • www.lamark.at

4 czapki dla Martina Sieberera w „Pazaunerstube“ (4 czapki, 18 punktów)


© Trofana Royal

Martin Sieberer znany jest ze swojego zamiłowania do tradycyjnej, tyrolskiej kuchni. W przytulnej sztubie luksuswego hotelu Trofana Royal w Ischgl na gości czeka menu à la carte lub menu-niespodzianka.

Gourmet & Relaxhotel Trofana Royal • Dorfstraße 95 • 6561 Ischgl • +43.5444.600 • office@trofana.at • www.trofana.at

3 czapki Gault Millau

Od restauracji "Schaufelspitz", położonej na lodowcu Stubai, po restaurację "Le Treize" w Seefeld: aż 21 restauracji w Tyrolu zostało wyróżnionych w 2020r trzema czapkami Gault Millau.

Do góry
Newsletter

Prenumerata darmowego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj informacje z Tyrolu – Serca Alp.