Słynny przewodnik kulinarny Gault Millau nagradza swymi czapkami kucharskimi najlepsze kuchnie świata, spełniające surowe kryteria oceny.
Każdej jesieni austriacki przewodnik kulinarny Gault Millau wyróżnia czapkami kucharskimi najwybitniejsze tyrolskie restauracje. W edycji 2024 uhonorowano 119 restauracji w Tyrolu. Dzięki temu region znalazł się na pierwszym miejscu wśród krajów związkowych Austrii z największą liczbą restauracji odznaczonych czapkami.
Benjamin Parth z Ischgl utrzymał w 2024r swoją pozycję w lidze szefów kuchni odznaczonych pięcioma czapkami. Jego restauracja Stüva jako jedyna w Tyrolu ponownie otrzymała aż 19 punktów. Gault Millau ponownie potwierdza różnorodność i innowacyjność tyrolskiej kuchni kolejnymi wyróżnieniami: Peter Fankhauser ze swoją wegetariańską restauracją Guatz Essen w dolinie Zillertal został nowicjuszem roku; Josef Mühlmann z Gannerhof w Innervillgraten we Wschodnim Tyrolu został restauratorem roku 2024.
Tyrol ponownie prowadzi w lidze czterech czapek z największą ilością nagród. O wysokiej klasie kulinarnej wyśmienitej kuchni świadczą wyróżnienia dla dwóch nowicjuszy z regionu.