Najlepsze restauracje w Tyrolu wg. Gault Millau, © Restaurant Rosengarten
Najlepsze restauracje w Tyrolu wg. Gault Millau, © Restaurant Rosengarten

Najlepsze restauracje w Tyrolu wg. Gault Millau


Słynny przewodnik kulinarny Gault Millau nagradza swymi czapkami kucharskimi najlepsze kuchnie świata, spełniające surowe kryteria oceny.

Ze względu na aktualnie obowiązujące zasady bezpieczeństwa związane z pandemią koronawirusa, prosimy wcześniej upewnić się, czy dana restauracja jest otwarta.

Tyrol to raj dla miłośników dobrej kuchni - kucharze nagrodzeni czapkami kucharskimi przez przewodnik kulinarny Gault Millau serwują tyrolskie przysmaki z wysokiej jakości produktów z alpejskich regionów, nierzadko wzbogacone wpływami kuchni innych krajów. W tyrolskich lokalach, które uzyskały upragnione czapki kucharskie, tradycja jest za pan brat z nowoczesnością.

W edycji 2022 nagrodzone zostały 102 restauracje w Tyrolu. To stawia Tyrol na trzecim miejscu za Wiedniem i Styrią wśród austriackich krajów związkowych z największą liczbą czapeczek. Benjamin Parth, Szef Kuchni Roku 2019, dołącza do grona 16 najlepszych kucharzy w Austrii w 2022 roku.

Oprócz talentu kulinarnego, Benjamin Parth wykazuje pewną rękę w doborze swoich pracowników: Noemi Krondorf, szefowa cukierni w Stüva w Ischgl, została okrzyknięta cukiernikiem roku 2022.

Restauracja Weinstube w Ischgl, nagrodzona 2 czapkami, to jedna z nowości na kulinarnej mapie Tyrolu.

5 czapek Gault Millau

Benjamin Parth jest jednym z najlepszych szefów kuchni w Austrii. Dla swojej restauracji Stüva w Ischgl zdobył aż 19 z 20 możliwych punktów i tym samym awansował do ekskluzywnej ligi szefów kuchni nagrodzonych 5 czapeczkami. W wieku zaledwie 34 lat Benjamin Parth został najmłodszym szefem kuchni z najwyższą oceną w Austrii.

„Stüva“ w Ischgl (4 czapki, 18,5 punktów)

© YSCLA Stüva/Gerhard Berger

W 2019 roku krytycy Gault&Millau byli zachwyceni kulinarnymi kreacjami szefa kuchni Benjamina Partha : „Smak! Smak! Smak!” brzmiał ich werdykt. Parth, który zdobył tytuł Szefa Roku 2019, obecnie realizuje swoje marzenie o zostaniu jednym z najlepszych szefów kuchni w Austrii w restauracji Stüva w Hotelu Yscla w Ischgl. Ze swoimi prostymi, ale pięknie skomponowanymi potrawami, z każdym rokiem jest coraz bliżej celu.

Gourmethotel Yscla • Dorfstraße 73 • 6561 Ischgl • +43.5444.5275 • info@yscla.at • www.yscla.at

4 czapki Gault Millau

Benjamin Parth i Boris Meyer ponownie znaleźli się w czołówce najlepszych kucharzy w Austrii. Martin Sieberer, którego restauracja Paznaunerstube w ubiegłym sezonie była zamknięta z powodu pandemii koronawirusa, w tym roku ponownie znalazł się w rankingu. Nowe, wyróżnione restauracje to ONIRIQ w Innsbrucku oraz Gannerhof w Innvervillgraten. W sumie aż 7 restauracji w Tyrolu zostało w 2022r wyróżnione 4 czapeczkami.

„Interalpen-Chef’s Table“ w Telfs-Buchen/Seefeld (4 czapki, 17,5 punktów)

© Interalpen-Hotel Tyrol

Trzeba przyznać, że wymagana jest pewna wytrwałość, jeśli chcesz zdobyć dwa (lub nawet więcej) miejsca przy jednym z jedynie dwóch Stołów Szefa Kuchni w Interalpen. Jednak wytrwałość się opłaca. To, co główny szef kuchni Mario Döring wspólnie z sommelierką Theresą Lichtmanneggeri i całym zespołem czarują na talerzu to fine dining w czystej postaci.

Interalpen-Hotel Tyrol • Dr.-Hans-Liebherr-Alpenstraße 1 • 6410 Telfs-Buchen/Seefeld • +43.50.80930 • reservation@interalpen.comwww.interalpen.com

Stiar w Ischgl (4 czapki, 17,5 punktów)

© Restaurant Stiar

Najmłodsza, wyróżniona restauracja w Ischgl jest wzorem w podejściu mieszkańców doliny Paznaun do kuchni na najwyższczym poziomie. Rodzina Zangerl z pełnym entuzjazmem, ambicją i wysokim nakładem finansowym wybudowała modelowy kompeks z własną rzeźnią, masarnią i wędzarnią. Później, wspólnie z szefem kuchni Gunterem Döberlem, rodzina Zangerl otworzyła w Sport-und Genusshotel Silvretta nagrodzoną 4  czapeczkami restaurację „Stiar”.

„Stiar“ im Sport- und Genusshotel Silvretta · Dorfstraße 74 · 6561 Ischgl · +43.5444.5223 · Reservierung@stiar.at  · www.stiar.at

Hubertusstube w Neustift im Stubai (4 czapki, 17 punktów)

© SPA Hotel Jagdhof

„Tyrol na talerzu” – tak szef kuchni Boris Meyer określa kulinarny zamysł swojego wysoko cenionego menu w restauracji Hubertusstube w Hotelu Jagdhof. Dziczyzna pochodzi z własnych terenów łowieckich, pstrąg potokowy z sąsiedniej wioski Ruetz, jagnięcina z własnej hodowli, warzywa, jajka i nabiał z okolicznych gospodarstw wiejskich a grzyby z okolicznych lasów. Meyer stawia na naturalny smak składników. Goście spodziewać się mogą również homara i przegrzebków. Krytycy Gault Millau opisują serwis win jako bardzo elastyczny a restaurację jako bardzo gościnną.

SPA-Hotel Jagdhof  · Scheibe 44 · 6167 Neustift · +43.5226.2666 · mail@hotel-jagdhof.at · www.hotel-jagdhof.at

Restauracja Oniriq w Innsbrucku (4 czapki, 17 punktów)

© Tirol Werbung / Sebastian Gabriel

Oni... co? Oniriq (eu)! Francuskie słowo oznaczające sen. Po 20 latach gotowania w różnych pierwszorzędnych restauracjach europejskich, a także pracy w kuchni w trzygwiazdkowej restauracji w Chicago, Christoph Bickel wrócił do swojej tyrolskiej ojczyzny i spełnił swoje marzenie: własną restaurację. Znany jest z pięciu lub siedmiu dań w wersji wegetariańskiej lub rybno-mięsnej. Bickel lubi umieszczać klasykę w zaskakujących kontekstach, a czasem eksperymentować z mało znanymi ziołami.

Restauracja Oniriq • Bürgerstr. 13 • 6020 Innsbruck • +43.650.4510624 • restaurant@oniriq.at •  www.oniriq.at

Schlossherrnstube" w Ischgl (4 czapki, 17 punktów)

© Schlosshotel Ischgl

Po rocznej przerwie nowy szef kuchni Patrick Raass może wreszcie pokazać, co potrafi. Na pierwszy rzut oka niewiele się zmieniło, ale zmieniło się bardzo dużo. Menu zostało skrócone, wprowadzono więcej akcentów kuchni międzynarodowej. Restauracja jest świetną alternatywą do znajdującej się obok winiarni, która podaje głównie austriackie wina. Eksperci Gault Millau są entuzjastycznie nastawieni i chwalą: „Świetnie”.

Schlosshotel Ischgl · Dorfstraße 85 · 6561 Ischgl · +43.5444.5633 · office@schlosshotel-ischgl.com · www.schlosshotel-ischgl.com

Gannerhof w Innervillgraten (4 czapki, 17 punktów)

© Gannerhof

Dzięki czterem czapkom, Josef Mühlmann, właściciel i szef kuchni Gannerhof, może oficjalnie nazywać siebie najlepszym kucharzem w Tyrolu Wschodnim. Jego restauracja jest zawsze pełna i znajduje się w jednym z trzech gospodarstw wiejskich, które zachowały się niemal w oryginalnym stanie i położone są w dzikim i romantycznym Villgratental. Złotopstrąg z Villgraten, czarna wieprzowina jabłkowa, dziczyzna oraz nabiał i wyroby z mleka pochodzą bezpośrednio z regionu; W piwnicy przechowywanych jest 350 najlepszych austriackich win.

Gannerhof • Gasse 93 • 9932 Innervillgraten • +43.4843.5240 • gannerhof@gannerhof.at •  www.gannerhof.at

3 czapki Gault Millau

Od cieszącej się długą tradycją restauracji Heimatbühne w Ischgl po nowości, takie jak rewolucyjna kuchnia restauracji „Guatzessn” w Stumm w dolinie Zillertal: 12 restauracji otrzymało trzy czapki przyznawane przez przewodnik dla smakoszy Gault Millau w 2022 roku.

2 czapki Gault Millau

31 tyrolskich restauracji w 2022r otrzymało 2 czapki. Należą do nich nowicjusze, tacy jak restauracja Zomm w Reith bei Seefeld czy restauracja Space73 w Ischgl. Również die blaue Quelle w Erl czy bistro-restauracja Rosengarten znalazłu się ponownie na naszej liście. Weinstube w Ischgl jest jedną z najciekawszych nowości w tym roku.

Jak Ci się podobał ten artykuł?

Chcesz otrzymać od nas odpowiedź? Skontaktuj się z nami przez formularz kontaktowy.

Do góry

Newsletter

Prenumerata darmowego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj informacje z Tyrolu – Serca Alp.