Słynny przewodnik kulinarny Gault Millau nagradza swymi czapkami kucharskimi najlepsze kuchnie świata, spełniające surowe kryteria oceny.
Ze względu na aktualnie obowiązujące zasady bezpieczeństwa związane z pandemią koronawirusa, prosimy wcześniej upewnić się, czy dana restauracja jest otwarta.
Tyrol to raj dla miłośników dobrej kuchni - kucharze nagrodzeni czapkami kucharskimi przez przewodnik kulinarny Gault Millau serwują tyrolskie przysmaki z wysokiej jakości produktów z alpejskich regionów, nierzadko wzbogacone wpływami kuchni innych krajów. W tyrolskich lokalach, które uzyskały upragnione czapki kucharskie, tradycja jest za pan brat z nowoczesnością.
W edycji 2022 nagrodzone zostały 102 restauracje w Tyrolu. To stawia Tyrol na trzecim miejscu za Wiedniem i Styrią wśród austriackich krajów związkowych z największą liczbą czapeczek. Benjamin Parth, Szef Kuchni Roku 2019, dołącza do grona 16 najlepszych kucharzy w Austrii w 2022 roku.
Oprócz talentu kulinarnego, Benjamin Parth wykazuje pewną rękę w doborze swoich pracowników: Noemi Krondorf, szefowa cukierni w Stüva w Ischgl, została okrzyknięta cukiernikiem roku 2022.
Restauracja Weinstube w Ischgl, nagrodzona 2 czapkami, to jedna z nowości na kulinarnej mapie Tyrolu.