Najlepsze restauracje w Tyrolu wg. Gault Millau, © Restaurant Rosengarten
Najlepsze restauracje w Tyrolu wg. Gault Millau, © Restaurant Rosengarten

Najlepsze restauracje w Tyrolu wg. Gault Millau


Słynny przewodnik kulinarny Gault Millau nagradza swymi czapkami kucharskimi najlepsze kuchnie świata, spełniające surowe kryteria oceny.

Każdej jesieni austriacki przewodnik kulinarny Gault Millau wyróżnia czapkami kucharskimi najwybitniejsze tyrolskie restauracje. W edycji 2024 uhonorowano 119 restauracji w Tyrolu. Dzięki temu region znalazł się na pierwszym miejscu wśród krajów związkowych Austrii z największą liczbą restauracji odznaczonych czapkami.

Benjamin Parth z Ischgl utrzymał w 2024r swoją pozycję w lidze szefów kuchni odznaczonych pięcioma czapkami. Jego restauracja Stüva jako jedyna w Tyrolu ponownie otrzymała aż 19 punktów. Gault Millau ponownie potwierdza różnorodność i innowacyjność tyrolskiej kuchni kolejnymi wyróżnieniami: Peter Fankhauser ze swoją wegetariańską restauracją Guatz Essen w dolinie Zillertal został nowicjuszem roku; Josef Mühlmann z Gannerhof w Innervillgraten we Wschodnim Tyrolu został restauratorem roku 2024.

Tyrol ponownie prowadzi w lidze czterech czapek z największą ilością nagród. O wysokiej klasie kulinarnej wyśmienitej kuchni świadczą wyróżnienia dla dwóch nowicjuszy z regionu.

5 czapek Gault Millau

Benjamin Parth jest jednym z najlepszych szefów kuchni w Austrii. Dla swojej restauracji Stüva w Ischgl zdobył aż 19 z 20 możliwych punktów i tym samym awansował do ekskluzywnej ligi szefów kuchni nagrodzonych 5 czapeczkami. W wieku zaledwie 34 lat Benjamin Parth został najmłodszym szefem kuchni z najwyższą oceną w Austrii.

Stüva w Ischgl (5 czapek, 19 punktów)

© YSCLA Stüva/Gerhard Berger

W 2019 roku krytycy Gault&Millau byli zachwyceni kulinarnymi kreacjami szefa kuchni Benjamina Partha : „Smak! Smak! Smak!” brzmiał ich werdykt. Parth, który zdobył tytuł Szefa Roku 2019, obecnie realizuje swoje marzenie o zostaniu jednym z najlepszych szefów kuchni w Austrii w restauracji Stüva w Hotelu Yscla w Ischgl. Ze swoimi prostymi, ale pięknie skomponowanymi potrawami, z każdym rokiem jest coraz bliżej celu.

Gourmethotel Yscla • Dorfstraße 73 • 6561 Ischgl • +43.5444.5275 • info@yscla.at • www.yscla.at

4 czapki Gault Millau

Benjamin Parth i Boris Meyer ponownie znaleźli się w czołówce najlepszych kucharzy w Austrii. Martin Sieberer, którego restauracja Paznaunerstube w ubiegłym sezonie była zamknięta z powodu pandemii koronawirusa, w tym roku ponownie znalazł się w rankingu. Nowe, wyróżnione restauracje to ONIRIQ w Innsbrucku oraz Gannerhof w Innvervillgraten. W sumie aż 7 restauracji w Tyrolu zostało w 2022r wyróżnione 4 czapeczkami.

Tannenhof w St. Anton (4 czapki, 18 punktów)

© Hotel Tannenhof

Szef kuchni luksusowego hotelu Tannenhof w St. Anton am Arlberg, Gustav Jantscher, po raz kolejny przekonał jurorów kreatywnym menu i wyselekcjonowanymi składnikami. Mięso, ryby i drób, w większości pochodzące z produkcji regionalnej, przetwarzane są w kuchni Tannenhof w wyjątkowe dania, którymi udało się zachwycić nawet doświadczonych testerów Gault Millau. Ze względu na wysokie wymagania jakości, Jentscher sam hoduje zwierzęta lub wyrusza na polowanie. "Absolutnie spójna koncepcja", podsumowują jurorzy Gault Millau.

Hotel Tannenhof · Nassereinerstraße 98 · 6580 St. Anton am Arlberg ·
+43.5446.30311 · info@hoteltannenhof.net · www.hoteltannenhof.net

Pazaunerstube w Ischgl (4 czapki, 17,5 punktów)

© Trofana Royal

Paznaunerstube to autorytet w lidze fine diningu – o poziom dba Martin Sieberer, który od ponad 20 lat oferuje wykwintną kuchnię na najwyższym poziomie. W eleganckiej, rustykalnej atmosferze goście mogą delektować się wyselekcjonowanym menu bogatej i lekkiej kuchni. Kulinarny znak rozpoznawczy marki Sieberer łączy w sobie przyziemne smaki tyrolu z pierwszorzędną międzynarodową kuchnią. Związek, który przejawia się w odmianach mięsnych najwyższej jakości, ale także w wykwintnych daniach rybnych. Na życzenie i w zależności od pory roku szef kuchni serwuje klasyki, takie jak "Paznauner Schafl".

Gourmet & Relaxhotel Trofana Royal • Dorfstraße 95 • 6561 Ischgl • +43.5444.600 • office@trofana.at • www.trofana-royal.at

Restauracja Oniriq w Innsbrucku (4 czapki, 17 punktów)

© Tirol Werbung / Sebastian Gabriel

Oni... co? Oniriq (eu)! Francuskie słowo oznaczające sen. Po 20 latach gotowania w różnych pierwszorzędnych restauracjach europejskich, a także pracy w kuchni w trzygwiazdkowej restauracji w Chicago, Christoph Bickel wrócił do swojej tyrolskiej ojczyzny i spełnił swoje marzenie: własną restaurację. Znany jest z pięciu lub siedmiu dań w wersji wegetariańskiej lub rybno-mięsnej. Bickel lubi umieszczać klasykę w zaskakujących kontekstach, a czasem eksperymentować z mało znanymi ziołami.

Restauracja Oniriq • Bürgerstr. 13 • 6020 Innsbruck • +43.650.4510624 • restaurant@oniriq.at •  www.oniriq.at

Interalpen-Chef’s Table w Telfs-Buchen/Seefeld (4 czapki, 17,5 punktów)

© Interalpen-Hotel Tyrol

Trzeba przyznać, że wymagana jest pewna wytrwałość, jeśli chcesz zdobyć dwa (lub nawet więcej) miejsca przy jednym z jedynie dwóch Stołów Szefa Kuchni w Interalpen. Jednak wytrwałość się opłaca. To, co główny szef kuchni Mario Döring wspólnie z sommelierką Theresą Lichtmanneggeri i całym zespołem czarują na talerzu to fine dining w czystej postaci.

Interalpen-Hotel Tyrol • Dr.-Hans-Liebherr-Alpenstraße 1 • 6410 Telfs-Buchen/Seefeld • +43.50.80930 • reservation@interalpen.comwww.interalpen.com

Gannerhof w Innervillgraten (4 czapki, 17 punktów)

© Gannerhof

Dzięki czterem czapkom, Josef Mühlmann, właściciel i szef kuchni Gannerhof, może oficjalnie nazywać siebie najlepszym kucharzem w Tyrolu Wschodnim. Jego restauracja jest zawsze pełna i znajduje się w jednym z trzech gospodarstw wiejskich, które zachowały się niemal w oryginalnym stanie i położone są w dzikim i romantycznym Villgratental. Złotopstrąg z Villgraten, czarna wieprzowina jabłkowa, dziczyzna oraz nabiał i wyroby z mleka pochodzą bezpośrednio z regionu; W piwnicy przechowywanych jest 350 najlepszych austriackich win.

Gannerhof • Gasse 93 • 9932 Innervillgraten • +43.4843.5240 • gannerhof@gannerhof.at •  www.gannerhof.at

Hubertusstube w Neustift im Stubai (4 czapki, 17 punktów)

© SPA Hotel Jagdhof

„Tyrol na talerzu” – tak szef kuchni Boris Meyer określa kulinarny zamysł swojego wysoko cenionego menu w restauracji Hubertusstube w Hotelu Jagdhof. Dziczyzna pochodzi z własnych terenów łowieckich, pstrąg potokowy z sąsiedniej wioski Ruetz, jagnięcina z własnej hodowli, warzywa, jajka i nabiał z okolicznych gospodarstw wiejskich a grzyby z okolicznych lasów. Meyer stawia na naturalny smak składników. Goście spodziewać się mogą również homara i przegrzebków. Krytycy Gault Millau opisują serwis win jako bardzo elastyczny a restaurację jako bardzo gościnną.

SPA-Hotel Jagdhof  · Scheibe 44 · 6167 Neustift · +43.5226.2666 · mail@hotel-jagdhof.at · www.hotel-jagdhof.at

Schlossherrnstube" w Ischgl (4 czapki, 17 punktów)

© Schlosshotel Ischgl

Schlossherrnstube to kulinarny okręt flagowy Schlosshotel Ischgl, w którym szef kuchni Patrick Raaß prezentuje całą finezję wyśmienitej kuchni. W rustykalnej, eleganckiej atmosferze, która przeplata się między alpejskim pastwiskiem a salonem, serwowane jest kreatywne menu, które z pewnością zadowoli prawdziwych smakoszy. Jury Gault Millau pochwaliła jakość kuchni z jej delikatnymi niuansami smakowymi w rybach, owocach morza, wołowinie i dziczyźnie. Wreszcie, wybór win i szampanów uznano za doskonały.

Schlosshotel Ischgl · Dorfstraße 85 · 6561 Ischgl · +43.5444.5633 · office@schlosshotel-ischgl.com · www.schlosshotel-ischgl.com

Schwarzer Adler w Hall in Tirol (4 czapki, 17,5 punktów)

© Gault & Millau

Po powrocie do rodzinnego Tyrolu, szef kuchni Johannes Nuding zaliczył doskonały start, o czym świadczą 4 gwiazdki od Gault Millau. W restauracji Schwarzer Adler w historycznym centrum Hall in Tirol, Nuding rozpieszcza swoich gości wyrafinowanymi daniami przygotowanymi ze świeżych składników. Im świeższe, tym lepsze - zgodnie z filozofią szefa kuchni natura ma najwięcej do powiedzenia. Menu może się zmienić w krótkim czasie, ale nie umniejsza to smaku. Wręcz przeciwnie.

Restauracja Berggericht (4 czapki, 17 punktów)

© Berggericht Kitzbühel

W dawnym górskim sądzie i urzędzie skarbowym na starym mieście w Kitzbühel, smakosze znajdą coś dla siebie. Tyrolski szef kuchni Marco Gatterer koncentruje się na tradycyjnej kuchni austriackiej zgodnie z mottem „Alpine Fine Dining”. Tyrolczyk łączy ją z wpływami francuskimi, serwując kreatywne, wyśmienite kompozycje smakowe. Miłośnicy wina również zakochają się w tym miejscu. Głównie dzięki poradom kompetentnego sommeliera – czytamy w recenzji Gault Millau.

Restauracja Berggericht  •  Hinterstadt 15  •  6370 Kitzbühel  • +43.670.604.5450 • hello@berggericht.at  · www.berggericht.at   

3 czapki Gault Millau

Od cieszącej się długą tradycją restauracji Heimatbühne w Ischgl po nowości, takie jak rewolucyjna kuchnia restauracji „Guatzessn” w Stumm w dolinie Zillertal: 12 restauracji otrzymało trzy czapki przyznawane przez przewodnik dla smakoszy Gault Millau w 2022 roku.

2 czapki Gault Millau

31 tyrolskich restauracji w 2022r otrzymało 2 czapki. Należą do nich nowicjusze, tacy jak restauracja Zomm w Reith bei Seefeld czy restauracja Space73 w Ischgl. Również die blaue Quelle w Erl czy bistro-restauracja Rosengarten znalazłu się ponownie na naszej liście. Weinstube w Ischgl jest jedną z najciekawszych nowości w tym roku.

Jak Ci się podobał ten artykuł?

Chcesz otrzymać od nas odpowiedź? Skontaktuj się z nami przez formularz kontaktowy.

Do góry

Newsletter

Prenumerata darmowego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj informacje z Tyrolu – Serca Alp.