© © Tirol Werbung / Koschitzki Kathrin
© © Tirol Werbung / Koschitzki Kathrin

Knedle ze szpinakiem

Knedle ze szpinakiem to bez wątpienia klasyk tyrolskiej kuchni. Połączenie chleba, szpinaku i aromatycznego sera smakuje tak samo dobrze dorosłym, jak i dzieciom. Knedle tradycyjnie podaje się polane roztopionym masłem i posypane świeżym parmezanem. Jako dodatek do knedli świetnie sprawdzi się talerz świeżych sałat.

Składniki:

  • 250 g chleba do knedli (lub podsuszonych kajzerek)
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka
  • 50 g aromatycznego sera
  • 250 g rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony)  
  • 80 g masła
  • 120 g cebuli
  • 15 g czosnku
  • Bułka tarta

Dodatki:

  • Roztopione masło
  • Parmezan

© © Tirol Werbung / Koschitzki Kathrin
Spinatknödel: składniki
© © Tirol Werbung / Koschitzki Kathrin
Krok 1: pokrój kajzerki na kawałki
© © Tirol Werbung / Koschitzki Kathrin
Krok 2: wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce
© © Tirol Werbung / Koschitzki Kathrin
Krok 3: wilgotnymi rękoma uformuj z masy knedle
© © Tirol Werbung / Koschitzki Kathrin
Krok 4: gotuj na parze przez ok. 25 minut
© © Tirol Werbung / Koschitzki Kathrin
Podawaj z roztopionym masłem i parmezanem. Smacznego!

Przygotowanie:

Pokrój podeschnięte kajzerki na kawałki i przełóż do dużej miski. Dodaj lekko podgrzane mleko i przypraw masę solą. Roztrzep jajka i dodaj do masy chlebowej. Odczekaj parę chwil, zanim przejdziesz do następnego kroku.

Dodaj do masy ser i szpinak i wymieszaj wszystko dokładnie rękami. Podgrzej masło na patelni, dodaj cebulę, i smaż do momentu, aż się zarumieni. Dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze chwilę. Następnie dodaj wszystko do masy chlebowej i jeszcze raz dobrze wymieszaj. Odstaw na ok. pół godziny.

Sprawdź, czy ciasto na knedle ma odpowiednią konsystencję: ciasto powinno się łatwo formować i utrzymać kształt. Jeśli masa jest zbyt wodnista, dodaj do niej bułkę tartą. Jeśli jest zbyt sucha, dodaj trochę mleka lub jeszcze jedno jajko. Uformuj z ciasta knedle. Knedle najlepiej gotować ok. 25 minut na parze lub w szybkowarze. Oczywiście można je również ugotować w lekko osolonej wodzie (ok. 15 minut).

W trakcie gotowania rozpuść masło na patelni i zetrzyj parmezan. Gotowe knedle polej roztopionym masłem i posyp parmezanem. Smacznego!

© Tirol Werbung / Kathrin Koschitzki
Spinatknödel

Jak Ci się podobał ten artykuł?

Chcesz otrzymać od nas odpowiedź? Skontaktuj się z nami przez formularz kontaktowy.

Do góry

Newsletter

Prenumerata darmowego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj informacje z Tyrolu – Serca Alp.