W Angerer Alm wino i goście przechowywani są niemal obok siebie. Piwniczka z winami mieści ponad 6000 butelek. Na szczęście nie musisz sam wybierać: szefowa kuchni i sommelier Annemarie Foidl jest doskonałym doradcą w zakresie win.
Umiarkowanie trudna wędrówka wzdłuż kolejki linowej Harschbichl, z której można również skorzystać podczas wchodzenia lub schodzenia. Ze stacji pośredniej kolejki już tylko kilkaset metrów prowadzi do schroniska Angerer Alm.
Jeśli uważasz, że doskonałemu daniu musi towarzyszyć równie doskonałe wino, to ta kulinarna wędrówka jest właśnie dla Ciebie. Umiarkowanie trudny szlak prowadzi z St. Johann w Tyrolu do Angerer Alm, który słynie z piwnicy z winami. Annemarie Foidl, szefowa domu i prezes Austriackiego Stowarzyszenia Sommelierów, jest odpowiedzialna za piwnicę Alm od trzech dekad, gdzie przechowywanych jest ponad 6000 butelek, w tym kilka prawdziwych rarytasów. "To naprawdę wyjątkowa piwnica z doskonałymi poradami Annemarie", mówi wielokrotnie nagradzany szef kuchni Alexander Fankhauser z Zillertal, który jest ulubionym gościem. Najwyższa jakość piwniczki znajduje odzwierciedlenie w kuchni córki Kathariny i jej męża, szefa kuchni Geralda Weissa, którzy wyczarowują wyjątkowe tyrolskie specjały i serwują je w rustykalnej restauracji. Wykorzystują również produkty z własnego gospodarstwa.
Opis trasy:
Kulinarna wędrówka do Angerer Alm rozpoczyna się przy centrum informacji turystycznej w St. Johann in Tirol, a następnie prowadzi wzdłuż Speckbacherstraße, obok wieży Huber Bräu do dolnej stacji kolejki linowej Harschbichlbahn w St. Johann in Tirol. Stamtąd dobrze oznakowane ścieżki i szlaki prowadzą najpierw w prawo, a później w lewo od trasy kolejki linowej przez alpejskie pastwiska i tereny narciarskie aż do Alm. Po drodze mija się Gasthof Hirschberg i Hochfeldalm, a także las wspinaczkowy Hornpark przy środkowej stacji kolejki linowej Harschbichlbahn. Angerer Alm znajduje się zaledwie kilkaset metrów za środkową stacją.