Kontakt
Gourmetrestaurant Stüva
Hotel YSCLA
6561 Ischgl
+43 5444 5275
info@yscla.at
https://www.yscla.at/
Położony w samym sercu Ischgl hotel Stüva zaprasza na wyjątkowe doznania kulinarne. Nowoczesny design łączy się tu z alpejską przytulnością, a kuchnia kreatywnie interpretuje regionalne składniki. Niezależnie od tego, czy po dniu spędzonym na stoku, czy na przyjemnym wieczorze - Stüva zachwyca wyrafinowaną kuchnią, stylową atmosferą i spersonalizowaną obsługą.
Stüva (po retoromańsku "salon") w Gourmet Boutique Hotel YSCLA w Ischgl jest jedną z sześciu najlepszych restauracji w Austrii według Gault & Millau 2023. Tutaj 34-letni szef kuchni Benjamin Parth dzierży berło i drewnianą łyżkę. Podczas prezentacji 44. edycji renomowanego przewodnika po restauracjach Gault & Millau, redaktorzy Karl i Martina Hohenlohe uhonorowali tyrolskiego szefa kuchni jako "wyjątkowy talent". W rzeczywistości, w wieku 34 lat, Benjamin Parth jest najmłodszym szefem kuchni, który kiedykolwiek otrzymał pięć najlepszych toques w Austrii.
Parth nie jest już obcy koneserom. W 2009 roku, w wieku 19 lat, został po raz pierwszy wymieniony w austriackiej edycji Gault&Millau - wówczas z jednym toque (14 punktów), co czyni go "najmłodszym szefem kuchni nagrodzonym toque w Austrii". Dziesięć lat później Gault&Millau uznał go za "Szefa Kuchni Roku 2019". "Stawanie się lepszym każdego dnia" było jego credo od samego początku, co szybko pozwoliło mu dogonić kulinarną elitę Austrii. Dziś krytycy opisują go jako "mistrza zup i sosów". Napędzany pasją do doskonałych produktów i odważnych kreacji, imponuje zredukowaną i wyraźną linią o wysokiej gęstości smaku. Sam Parth opisuje swoją koncepcję dla smakoszy jako "nowoczesną, purystyczną i kosmopolityczną".
Nie tylko umiejętności kulinarne Benjamina Partha były wielokrotnie chwalone przez testerów: goście są uroczo obsługiwani i kompetentnie doradzani przez młody zespół obsługi kierowany przez Sarah Parth, która jako sommelier poleca również starannie skompilowaną kartę win. W sklepionej piwnicy hotelu YSCLA przechowywanych jest ponad 10 000 butelek z naciskiem na Austrię, ale koneserzy znajdą tu również prawdziwe klasyki z Włoch, Hiszpanii i Francji.
Dziś nazwa YSCLA (po retoromańsku "Ischgl") oznacza doskonały hotel w centrum Ischgl. Rustykalny, przytulny w każdym zakątku, komfortowy, zorientowany na usługi i z wielką dbałością o szczegóły: tak 4-gwiazdkowy hotel superior prezentuje się swoim gościom. Hotelowa restauracja dla smakoszy Stüva czynna jest w sezonie zimowym (od końca listopada do początku maja) od wtorku do niedzieli wieczorem. W sezonie letnim (od początku lipca do początku września) Stüva jest również otwarta (dni zamknięcia: poniedziałek i wtorek), zalecana rezerwacja stolika.
Benjamin Parth
Uznana przez Gault Millau za obecnie najbardziej utytułowaną restaurację w Tyrolu 2025
Gourmetrestaurant Stüva
Hotel YSCLA
6561 Ischgl
+43 5444 5275
info@yscla.at
https://www.yscla.at/