Robert Holzleitner jest znany nie tylko ze swoich pikantnych currywurst w "Hurry Curry". Od 2014 r. warzy piwa w Vomp zgodnie z niemieckim prawem czystości. Papież piwa Conrad Seidl chwalił w szczególności "Freundsberg 66". Jego "Schwazer Schwarze" jest ciemne, dymne i słodowe - piwo, które polaryzuje.
Styl piwa: Black beer/aleDla: otwartych miłośników czarnego piwa i fanów ciemnego słoduSmak: subtelne nuty kawowe, słodowe, lekko chmielowe i dymneAlkohol: ok. 4,7% obj.
4,7% obj.Oryginalna brzeczka: 12°Gdzie kupić: w Hurry Curry w VompRównież w kotle warzelnym: Fiechter Spitz (piwo specjalne dolnej fermentacji) i Kellerjoch (owocowe piwo górnej fermentacji)
"Imperium Gold" ze stowarzyszenia "Aurum Imperium Tirol" jest wytwarzane z chmielu, słodu izłota woda złota woda - luksus w szklance! Andreas Kapfinger wpadł na ten pomysł przy mrozie -28°C w kanale lodowym w Lillehammer, siedząc w monobobie. Wraz z Philippem Bortolonem i Martinem Eggerem regularnie warzy piwo w laboratorium.
Styl piwa: Pale AleDla kogo: owocowe, górnej fermentacji i naprawdę dobre piwoSmak: pełny i przede wszystkim owocowy smak z lekką nutą mango i czarnego bzuAlkohol: 4,8%Oryginalna brzeczka: 13°Gdzie dostępne: Online pod adresemwww.aurum-imperium.tirolorazbier@aurum-imperium.tirol
Piwo Zillertaljest warzone od ponad 500 lat. Idea stojąca za ""Tyrolean Imperial Zwickl '? "Stary jęczmień, nowe piwo!". Warzone z prawie zapomnianego jęczmienia Fisser Imperial, nosi nazwę "tyrolskiej jakości".tyrolską jakość '. Pełne, naturalnie mętne - i po prostu pyszne!
Styl piwa: Zwicklbier (piwo piwniczne)Dla kogo: Koneserzy, miłośnicy piw specjalnych i prawdziwi TyrolczycySmak: Pełne, owocowe i pijalneAlkohol: 5,7% obj.Gęstośćpierwotna: 13,2°Gdzie kupić: W wielu supermarketach i wybranych restauracjach w całym Tyrolu
Harald Baumgartner był mikrobrowarnikiem, zanim stało się to modne! Zaczynał na małą skalę 20 lat temu, a teraz wraz z synami warzy 1500 hektolitrów piwa rocznie. Jego niefiltrowane piwoMärzen sam nazywa "piwem przeciw pragnieniu" - w tym bulwiaste 2-litrowe butelki. Märzen w Austrii? To jak Helles, tylko lżejsze i bardziej wyluzowane!
Styl piwa: naturalnie mętny Märzen Dla kogo: dla przyziemnych ludzi i fanów klasycznej przyjemności z piwaSmak: gładki, gładki i jeszcze bardziej gładkiAlkohol: 4,5% obj.Tyrolean Beer Hall
, w Fruchthof Innsbruck, w Interspar Innsbruck i w wybranych pubachDostępnerównież: jasne piwo pszeniczne i ciemne świąteczne piwo pszeniczne
Piwo + Tyrol =Bierol! Christoph Bichler odkrył piwo rzemieślnicze w USA, wrócił do Schwoich i założył browar w starym gospodarstwie z Maxem i Marko. Dziś są zdobywcami nagród regionalnych i Gault & Millau. Ich "Mountain", "Tyrolean IPA", oferuje mocne nuty chmielowe i słodowe - szczyt przyjemności w szklance.
Styl piwa: Indian Pale AleDla kogo: Indywidualiści, miłośnicy IPA i ci, którzy lubią eksperymentowaćSmak: chmielowy, karmelowy słód, nie jest to piwo na bokuAlkohol: 7,3% obj.Brzeczkaoryginalna: 16°Gdzie dostępne: Z farmy, w "Bierol Taproom", w sklepie internetowymsklepie internetowym
oraz w wybranych pubach w Innsbrucku.
A "dashingloder" w Tyrolu to odważny człowiek! Z prawie ośmioma procentami objętości, potrzebujesz tej solidności, kiedy się nią cieszysz. Alois senior i junior warzą wielokrotnie nagradzane mocne piwa w Walchsee od 2009 roku, Petra rafinuje je w octy piwne, a Sabrina zajmuje się projektowaniem w rodzinnej firmie.
Styl piwa: DoppelbockDla kogo: Miłośnicy mocnego piwa, którzy cenią sobie coś wyjątkowegoSmak: owocowy, słodowy, doskonałyAlkohol: 7,7% obj.
Oryginalna brzeczka: 18,8°Gdzie kupić: StarkbierLadl, Gästehaus Seerose w Walchsee, Käse Tollinger w DEZ InnsbruckDostępnerównież w kotle warzelnym: ciemny bock, piwo porto, specjalności sezonowe
Czarna butelka, jasne piwo: w 2020 roku kuzyni Simon Gstrein i Florian Schmisl otworzyli browar Bäckelar w Sölden. IchSölsch w aluminiowej butelce nadającej się do recyklingu to chmielowe piwo jasne, które nie jest powszechne. Składniki pochodzące z odpowiedzialnego rolnictwa i sklep internetowy z fajnymi gadżetami dopełniają koncepcję.
Styl piwa: jasne piwo górnej fermentacjiDla kogo: otwarte i świadome styluSmak: chmielowy, cierpki, lekko owocowyAlkohol: 4,7% obj.Ciężarwłaściwy: 11,8°Gdzie kupić: restauracje w Ötztal, sklep internetowy, liczne oddziały Spar, Billa i MPREIS w Tyrolu
BrowarStarkenberger z Tarrenz: 200 lat doświadczenia w warzeniu piwa i niezliczone złote medale na "Monde Selection". Pierwsze ekologiczne piwo w Tyrolu jest dostępne od 2017 roku, warzone z "BIO z BERG-jęczmienia z małych tyrolskich gospodarstw. "Tiroler Kraft": niefiltrowane, niepasteryzowane jasne piwo.
Styl piwa: jasne (niefiltrowane)Dla kogo: miłośników produktów regionalnych i fanów klasycznego jasnego piwaSmak: świeży, cierpki i pijalnyAlkohol: 4,8% obj.Gdzie kupić: supermarkety MPREISW ofercierównież: Gold Lager, Gold Spezial Hell/Dunkel, Schloss Pils, Bioperle, Festbock, Zwickl i wiele innych.
Być może to właśnie ze względu na bliskość Bawarii Alois Rupprechter warzy tak wspaniałe piwo pszeniczne w Pertisau. Używając słodu pszenicznego i jęczmiennego z Bambergu oraz wody źródlanej z Karwendel, produkuje naturalnie mętne piwo pszeniczne zgodnie z niemieckim prawem czystości. Jasne lub ciemne - owocowy smak piwaAchenseesjest rozkoszą.
Styl piwa: piwo pszeniczneDla kogo: koneserów piwa pszenicznego, fanów sportu i tradycjonalistówSmak: pikantny, drożdżowy, owocowo-bananowyAlkohol: 4,8% obj.
Oryginalna brzeczka: 11,8°Gdzie kupić: W Karlwirt i w browarze pokazowym "Langlaufstüberl" w PertisauW ofercietakże: Achensee Hell i sezonowe piwa mocne
W maju w Zell am Ziller odbywa się największy festiwal tradycyjnych strojów w Austrii: FestiwalGauder Festival. W 2014 r. UNESCO uznało go za niematerialne dziedzictwo kulturowe. Festiwal "Gauder Bock" z "Zillertal Bier" jest najmocniejszym piwem festiwalowym w kraju o mocy 7,8%. Dojrzewa przez osiem miesięcy i jest dostępne tylko w okresie świątecznym. Więc chwyć je teraz!
Styl piwa: jasne piwo typu bockDla kogo: goście Gauder Fest, fani mocnych piw i piw specjalnychSmak: pełne, zrównoważone i zaskakująco pijalneAlkohol: 7,8% obj.
Gęstość pierwotna: 16,8°Gdzie kupić: Na Gauder Fest i do wyczerpania zapasów w tyrolskich sklepach spożywczychW kotle warzelnym: Zillertal Pils, Zillertal Märzen, Zillertal Weißbier i 13 innych specjalności.
W 2006 roku Josef "Jos" Moser założyłbrowar domowynazwany na cześć krystalicznie czystych wód doliny Alpbach. Zgodnie z prawem czystości i przy użyciu regionalnych surowców Jos warzy bardzo pijalne piwa, które sprzedaje w gospodarstwie i regionalnej gastronomii. Dla spragnionych na zewnątrz browaru w Inneralpbach znajduje się automat z piwem.
Styl piwa: CiemneDla kogo: Przyjaciele lokalnego soku jęczmiennegoSmak: Cierpki, pikantnyAlkohol: 4,9% obj.Gdzie dostępne: Z farmy i w licznych restauracjach wokół AlpbachtalRównież w kotle warzelnym: Zwickl, piwo pszeniczne, Kellerbier, piwo typu bock, piwa sezonowe
I znowuStarkenbergerSchlossbrauerei to czołowy pies na tyrolskiej scenie piwnej z jedenastoma różnymi rodzajami piwa. Gold Lager jest szczególnie łagodny i lekko słodowy - piwo na każdą okazję. Wskazówka: Tarrenz jest domem dla "BeerMyth", świat piwnych przygód, który warto zobaczyć, w tym piwny basen!
Styl piwa: LagerDla kogo: dla każdegoSmak: łagodny, słodowy i chmielowy, delikatne nasycenie dwutlenkiem węglaAlkohol: 5,0% obj.
Oryginalna brzeczka: 11,8°Gdzie kupić: MPREIS, Spar, Rewe, sklep browarniczy, Starkenberger Schloss-Stube, restauracje w TyroluRównież w piwnicy: Heimatbier, Dunkel, Pils, BioPerle, Festbock, Zwickl, bezalkoholowe
Roman Hänseler ze Szwajcarii jest wykwalifikowanym sommelierem piwa. W 2020 r. przekształcił salę fitness hotelu Berghof w Pfunds, prowadzonego przez rodzinę jego partnera, w browar.browar w browar. Od tego czasu raz w tygodniu ręcznie warzy świeże piwo Zwickl. Na życzenie dostępne są wycieczki z przewodnikiem i pakiet degustacyjny.
Styl piwa: Naturalnie mętne ZwickelbierDla kogo: Miłośnicy regionalności, koneserzy ręcznie warzonego piwa i smakoszeSmak: Cierpki, owocowy, zbożowy, pysznyAlkohol: 5,2% obj.
Oryginalna brzeczka: 12,3°Gdzie kupić: Berghof Pfunds, Grissemann Zams oraz w różnych sklepach rolniczych i delikatesach w regionieRównież w kotle warzelnym: pszenica organiczna
Najbardziej międzynarodowe piwo na naszej liście: "Tiroler Helles". Smakuje jak Monachium, w nazwie ma Innsbruck, jest warzone w Lienz i butelkowane przez Brauunion w Górnej Austrii. Pomimo skomplikowanego pochodzenia, jest imponujące i w niczym nie ustępuje swoim bawarskim krewniakom - 100% austriackich składników!
Styl piwa: PaleAle Dla: Fanów lekko chmielonych piw jasnychSmak: Łagodne, pijalne, orzeźwiająceAlkohol: 4,8% obj.Ciężarwłaściwy: 11,2°Gdzie kupić: supermarkety MPREIS, Spar i Billa oraz restauracje w Tyrolu
Prawdziwa wskazówka dla wtajemniczonych: setki hektolitrów smacznego piwa pszenicznego są warzone każdego roku w najwyżej położonym austriackim browarze domowym. Od 1995 roku mistrz piwowarski Christoph jest dostępny dla gości wHotel Thanellerw Berwang przy kotle warzelnym. Organizowane są publiczne wycieczki, a piwo sprzedawane jest w butelkach i beczkach.
Styl piwa: HefeweizenDla kogo: dla fanów intensywnego piwa pszenicznegoSmak: pijalne, drożdżowe, słodkawo-bananoweAlkohol: 5,0% obj.
Oryginalna brzeczka: 12,9°Gdzie dostępne: Hotel Thaneller Stadl Bräu w BerwangRównież w kotle warzelnym: jasne, ciemne piwo
Założony w 2020 roku browarbrowar wykorzystuje górską wodę źródlaną z doliny Defreggen we wschodnim Tyrolu i oferuje trzy odmiany: "Edelsud" Helles, "Ursprung" Zwickl i "Wintersud" Bock, wszystkie warzone z aromatycznym chmielem. Browar został wyróżniony jako najpopularniejszy mikrobrowar w Tyrolu i zdobył punkty w Austrian Beer Challenge i Falstaff.
Styl piwa: PaleAle Dla: Fanów regionalnych produktów i jakościSmak: Łagodny, lekko owocowy i pełnyAlkohol: 4,9% obj.Gęstośćpoczątkowa: 11,6°Gdzie kupić: Sklep internetowy (www.geigenseer.com), we Wschodnim Tyrolu i w regionie Górnej Karyntii w hotelach, restauracjach (np. również "Weisses Rössl" w Innsbrucku) i punktach sprzedaży detalicznej, istnieje również kilka punktów sprzedaży poza Wschodnim Tyrolem (np. "BierWelt" Tirol w Innsbrucku, delikatesy "Scartezzini" w Hall, Lagerhaus Kufstein,...).
"Stadtdepot" w Lienz oraz w sprzedaży bezpośredniej na rampie browaru.Również w kotle warzelnym: Zwickl i Bockbier.