© Tirol Werbung / Kathrin Koschitzki
© Tirol Werbung / Kathrin Koschitzki

Käsespätzle

Käsespätzle po tyrolsku zwane Kasspatzl, to mączne kluseczki podawane z dużą ilością tyrolskiego sera i zasmażaną cebulką.

Składniki na ciasto:

  • 250g mąki gruboziarnistej
  • 3 jajka
  • 5g soli
  • Ok. 50ml letniej wody

Składniki na Käsespätzle:

  • Masło lub smalec
  • Drobno pokrojona cebula
  • 100g tyrolskiego sera Graukäse lub innego, aromatycznego sera

Podajemy z:

  • Zasmażane krążki cebuli
  • Pietruszka
  • Sól i pieprz

Käsespätzle
Käsespätzle, © Tirol Werbung / Koschitzki Kathrin
Käsespätzle: Składniki
Käsespätzle, © Tirol Werbung / Koschitzki Kathrin
Krok 1:

mąkę, sól i wodę wymieszać na ciasto

Käsespätzle, © Tirol Werbung / Koschitzki Kathrin
Krok 2:

ciasto przecierać przez specjalne sito do gotującej się, osolonej wody

Käsespätzle, © Tirol Werbung / Koschitzki Kathrin
Krok 3:

kluseczki zagotować, odcedzić i ostudzić zimną wodą

Käsespätzle, © Tirol Werbung / Koschitzki Kathrin
Krok 4:

podsmażyć na maśle cebulę, dodać kluseczki i podsmażyć, dodać ser, wszystko wymieszać

Käsespätzle, © Tirol Werbung / Koschitzki Kathrin
Krok 5:

doprawić solą i pieprzem, podawać z zasmażaną cebulą i pietruszką

Przygotowanie:

Mąkę, jajka, sól i wodę wymieszać drewnianą łyżką na jednolitą masę. Nie dodawać zbyt dużo wody, ciasto powinno być lejąco-klejące – jak ciasto na kluski. Zagotować osoloną wodę. Ciasto przecierać przez specjalne sito do spetzli lub nożem z deski wydzielać małe, lekko podłużne kluseczki i wrzucać z deski bezpośrednio do wody. Zagotować, odcedzić przez sito i przelać zimną wodą.

Na patelni podsmażyć na maśle cebulę. Dodać kluseczki i podsmażyć, aż znowu będą gorące. Dodać ser i poczekać, aż się roztopi. Wszystko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z zasmażaną cebulką i świeżo posiekaną pietruszką.

Zasmażana cebula: obrać cebulę i pokroić w cienkie plasterki. Posypać papryką w proszku, obtoczyć w mące i usmażyć w głębokim tłuszczu.

© Tirol Werbung / Kathrin Koschitzki
Tiroler Kasspatzln
Do góry
Newsletter

Prenumerata darmowego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj informacje z Tyrolu – Serca Alp.