Kaiserschmarrn, © Tirol Werbung / Kathrin Koschitzki
Kaiserschmarrn, © Tirol Werbung / Kathrin Koschitzki

Kaiserschmarrn

Ten przepyszny omlet na słodko to klasyk tyrolskiej kuchni. Puszyste ciasto z dużą ilością cukru pudru serwowane jest ze słodką żurawiną, powidłami śliwkowymi lub musem jabłkowym.

Składniki:

  • 3 łyżki mąki
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Trochę mleka
  • 3 jajka
  • Troszeczkę rumu
  • Masło
  • Rodzynki
  • 1 łyżka cukru

Dodatki:

Żurawina, powidła śliwkowe lub mus jabłkowy oraz cukier puder do posypania

Kaiserschmarrn
Kaiserschmarrn, © Tirol Werbung / Koschitzki Kathrin
Kaiserschmarrn:

Składniki

Kaiserschmarrn, © Tirol Werbung / Koschitzki Kathrin
Krok 1:

Mąkę, cukier waniliowy, mleko, szczyptę soli i jajka wymieszać na ciasto naleśnikowe

Kaiserschmarrn, © Tirol Werbung / Koschitzki Kathrin
Krok 2:

Rozgrzać masło na patelni, wylać ciasto, dodać rodzynki

Kaiserschmarrn, © Tirol Werbung / Koschitzki Kathrin
Krok 3:

Smażyć pod przykryciem z obydwu stron

Kaiserschmarrn, © Tirol Werbung / Koschitzki Kathrin
Krok 4:

Porodzielać widelcami, posypać cukrem i lekko skaramelizować

Kaiserschmarrn, © Tirol Werbung / Koschitzki Kathrin
Gotowy Kaiserschmarrn podawać z cukrem pudrem i powidłami

Przygotowanie:

Wymieszać w misce za pomocą trzepaczki mąkę, cukier waniliowy, mleko i szczyptę cukru. Dodać 3 całe jajka i odrobinę rumu. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać masło, wylać całe ciasto i dodać rodzynki. Smażyć omlet pod przykryciem z dwóch stron.

Gdy omlet będzie upieczony, należy porozdzielać go jeszcze na patelni widelcami na małe kawałeczki, posypać cukrem pudrem i lekko skaramelizować. Podawać najlepiej prosto z patelni z ulubionymi powidłami i cukrem pudrem!

© Tirol Werbung / Kathrin Koschitzki
Kaiserschmarrn
Do góry
Newsletter

Prenumerata darmowego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj informacje z Tyrolu – Serca Alp.