© Tirol Werbung/Bernhard Aichner
© Tirol Werbung/Bernhard Aichner

Wschodniotyrolska jagnięcina


Region Tyrolu Wschodniego ma bardzo długą tradycję rolniczą.Ich specjalnością jest hodowla górskich owiec, których mięso podbija serca smakoszy pikantnym smakiem i niską zawartością tłuszczu.

Region Tyrolu Wschodniego ma bardzo długą tradycję rolniczą. Pierwotna przyroda zapewnia egzystencję mieszkańcom regionu. Ich specjalnością jest hodowla górskich owiec, których mięso podbija serca smakoszy pikantnym smakiem i niską zawartością tłuszczu.

Wielowiekowa tradycja hodowli owiec ma we wschodnim Tyrolu ogromne znaczenie. Niewymagająca tyrolska owca górska stanowiła podstawę egzystencji wielu rolników, ponieważ na wysokogórskich alpejskich terenach dostarczała mięsa, mleka i wełny. Podczas gdy wcześniej na pierwszym planie była produkcja wełny, dzisiaj hodowcy koncentrują się głównie na delikatnym jagnięcym mięsie.

Dzięki bogatym w zioła pastwiskom na wysokogórskich halach Tyrolu Wschodniego mięso wypasanych tu owiec nabiera charakterystycznego, pikantnego smaku. Jest aromatyczne, nie jest tłuste, ale za to bogate w białko i mikroelementy.

Tyrolska jagnięcina: sztuka hodowli z wielowiekową tradycją

Owce górskie, pasące się na niekończących się pastwiskach na halach sięgających poziomu 3000 m n.p.m., pochodzą ze skrzyżowania wytrzymałych starych ras, jak tyrolska owca górska i kamienna (Tiroler Bergschaf i Steinschaf) oraz ras dających najlepsze mięso. Hodowcy przekazywali swedoświadczenia z pokolenia na pokolenie, stale uszlachetniając przy tym swoje produkty, jak kiełbasy czy mięso. Chów i traktowanie tyrolskich owiec przez hodowców wyróżnia się swego rodzajuserdecznością, która wiele mówi o samych owczarzach i ich pracy.

Region Tyrolu Wschodniego ma bardzo długą tradycję rolniczą. Pierwotna przyroda zapewnia egzystencję mieszkańcom regionu. Ich specjalnością jest…

Czytaj dalejpokaż mniej

Jak Ci się podobał ten artykuł?

Chcesz otrzymać od nas odpowiedź? Skontaktuj się z nami przez formularz kontaktowy.

Do góry

Newsletter

Prenumerata darmowego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj informacje z Tyrolu – Serca Alp.