© Tirol Werbung / Kathrin Koschitzki
© Tirol Werbung / Kathrin Koschitzki

Knedle ze speckiem

Tyrolczycy są mistrzami świata w gotowaniu knedli. Przygotowują je na wszystkie możliwe sposoby i podają je w gorącym rosole, na sałacie lub jako dodatek do mięs. Wśród knedli króluje Speckknödel.

Składniki:

  • 5 (lub 250gr) suchych kajzerek
  • Sól
  • 250ml mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 80gr specku w kostkę
  • 30gr masła
  • Szczypiorek
  • 1,5l rosołu

Wskazówka dla wegetarian: zastąp kosteczki specku kostkami żółtego sera a zamiast rosołu wołowego użyj rosołu warzywnego.

Speckknödel
Speckknödel, © Tirol Werbung / Koschitzki Kathrin
Speckknödel:

składniki

Speckknödel, © Tirol Werbung / Koschitzki Kathrin
Krok 1:

podsmażyć speck na maśle

Speckknödel, © Tirol Werbung / Koschitzki Kathrin
Krok 2:

mleko, jajka, szczypiorek i podsmażony speck wymieszać z namoczonym chlebem i doprawić solą

Speckknödel, © Tirol Werbung / Koschitzki Kathrin
Krok 3:

wymieszać wszystko ręką. Odstawić na chwilę. Dodać bułkę tartą i wymieszać

Speckknödel, © Tirol Werbung / Koschitzki Kathrin
Krok 4:

mokrymi rękami uformować knedle i gotować 10-15min w osolonej wodzie

Speckknödel, © Tirol Werbung / Koschitzki Kathrin
Krok 5:

podawać w rosole

Przygotowanie:

Rozmoczyć bułki w części ciepłego mleka. W międzyczasie pokroić speck i podsmażyć na maśle.

Do bułek dodać resztę mleka, jajka i podsmażony speck, posolić i wszystko rozgnieść i wymieszać ręką. Dodać bułkę tartą. Jeśli masa jest zbyt wodnista, dodać więcej bułki tartej.

Mokrymi rękami ugnieść 8-12 knedli i ugotować je w lekko gotującej się wodzie. Gotować ok 10 do 15 minut.

Knedle podawać w gorącym rosole, posypanym szczypiorkiem. Knedle pasują też świetnie do sałatki z  kapusty.

© Tirol Werbung / Kathrin Koschitzki
Knedle ze speckiem
Do góry
Newsletter

Prenumerata darmowego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj informacje z Tyrolu – Serca Alp.