- Pięciu znanych szefów kuchni i lokalni wschodzący szefowie kuchni tworzą różne potrawy dla siedmiu chat i pastwisk górskich, które są dostępne w menu przez całe lato.
- Program rozpoczynają festiwale w schroniskach, na których obecni są poszczególni szefowie kuchni.
- Każdą wizytę w schronisku można połączyć z wędrówką.
Niemal wszędzie w Tyrolu, zwłaszcza w cieplejszych miesiącach roku, odbywają się wydarzenia kulinarne o różnym charakterze. Tradycyjna kuchnia alpejska zajmuje na przykład centralne miejsce na festiwalu knedli w St. Johann in Tirol i festiwalu strudla w Seefeld. Typowe festiwale dożynkowe obejmują Hall Radish Festival w kwietniu i Haiming Market Days w październiku. Najlepsze alpejskie sery są wyróżniane co roku na Międzynarodowej Olimpiadzie Serów Alpejskich w Galtür. A jeśli chcesz doświadczyć najwyższej klasy kuchni dla smakoszy, "Culinary Paznaun" - dawniej Kulinarna Droga św. Jakuba - i "Salsa warzywna na Pfundplatz" w Schwaz są miejscem, w którym musisz być.