Dobre rzeczy wymagają czasu: Dotyczy to podejścia do schroniska Erlanger Hütte, które nie jest wymagające technicznie, ale długie. Dotyczy to również jedzenia serwowanego w schronisku. Dzieje się tak, ponieważ szef kuchni Christian Rimml jest zaangażowany w ideę slow food. Gdy tylko usiądziesz na tarasie z talerzem ragout z koziorożca i będziesz cieszyć się bajecznym widokiem podczas posiłku, wiesz, że zainwestowany czas jest dobrze wykorzystany.
Trasa rozpoczyna się na parkingu Mure w centrum miejscowości Umausen i prowadzi przez dzielnicę Neudorf. Na końcu dzielnicy Neudorf szlak lekko opada do mostu Fundus. Przejdź przez niego i idź dalej prosto szeroką leśną ścieżką, aż dotrzesz do skrzyżowania. Dalej w lewo wzdłuż doliny Fundus do Hintere Fundusalm i Frischmann Hütte, a następnie w prawo do Vordere Leierstalalm. Trzymaj się prawej strony i podążaj oznakowanym szlakiem turystycznym do Vordere Leierstalalm i dalej do schroniska Erlanger Hütte. Podejście za Vordere Leierstalalm do schroniska Erlanger Hütte jest strome, prowadzi prawie prosto w górę.
Schronisko Erlanger Hütte to jedno z miejsc, którymi warto się delektować. "Regionalna, sezonowa, uczciwa kuchnia - wystarczy to, co jest dostępne!" - brzmi motto. Genussplatzlen obejmuje zaangażowane firmy, które w miarę możliwości działają regionalnie i w sposób zrównoważony. Więcej informacji można znaleźć na stronie www.oetztal.com/genussplatzlen