© Tirol Werbung
© Tirol Werbung

Tiroler Gröstl

Ziemniaki zapiekane z wołowiną i speckiem, podawane z jajkiem sadzonym należą do najbardziej znanych (i smacznych!) dań tyrolskiej kuchni.

Składniki:

  • 500gr uprzednio ugotowanych, obranych i ostudzonych ziemniaków
  • 150gr tyrolskiego specku
  • 150gr ugotowanej wołowiny
  • 1 cebula
  • Kminek
  • Sól
  • Masło
  • Szczypiorek
  • Jajka sadzone:
  • 4 jajka
  • Masło

Tiroler Gröstl
Tiroler Gröstl, © Tirol Werbung / Koschitzki Kathrin
Tiroler Gröstl

Składniki

Tiroler Gröstl, © Tirol Werbung / Koschitzki Kathrin
Krok 1:

Speck, wołowinę i cebulę podsmażyć na patelni. Dodać ziemniaki pokrojone w plastry.

Tiroler Gröstl, © Tirol Werbung / Koschitzki Kathrin
Krok 2:

Wszystko podsmażyć i doprawić solą i kminkiem

Tiroler Gröstl, © Tirol Werbung / Koschitzki Kathrin
Krok 3:

Jajka sadzone usmażyć na maśle.

© Tirol Werbung / Koschitzki Kathrin

Przygotowanie

Pokroić drobno cebulę i podsmażyć na maśle na patelni. Dodać speck i ugotowane i porozdzielane mięso wołowe. Podsmażyć.

Ziemniaki pokroić w plastry, dodać na patelnię, podsmażyć z resztą składników, doprawić solą i kminkiem.

Na drugiej patelni przygotować jajka sadzone na maśle. Gröstl podajemy na talerzu z jajkiej sadzonym na górze, posypany świeżym szczypiorkiem.

Tiroler Gröstl

Przygotowanie

Do góry
Newsletter

Prenumerata darmowego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj informacje z Tyrolu – Serca Alp.