© Tirol Werbung/ Kathrin Koschitzki
© Tirol Werbung/ Kathrin Koschitzki

Knedle z serem

Kaspressknödel to jeszcze jedna odmiana tyrolskich knedli, którą podawać można na wszystkie możliwe sposoby – ze świeżą sałatą, z duszoną kapustą lub jako dodatek do rosołu. Do przygotowania knedli można użyć nawet kilku rodzajów sera, a lokalna gazeta Tiroler Tagezeitung co roku organizuje konkurs na najlepszy przepis na Kaspressknödel w Tyrolu.

Składniki:

  • 300 g podsuszonych kajzerek
  • 150 g aromatycznego sera górskiego
  • 1 cebula
  • 100 g masła
  • 100 ml mleka
  • 4 jajka
  • Sól
  • Pieprz
  • Majeranek
  • 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki

© Tirol Werbung / Koschitzki Kathrin
Kaspressknödel: składniki
© Tirol Werbung / Koschitzki Kathrin
Krok 1: wymieszaj bułkę, mleko, jajka, cebulę i resztę składników w dużej misce
© Tirol Werbung / Koschitzki Kathrin
Krok 2: dokładnie wymieszaj składniki
© Tirol Werbung / Koschitzki Kathrin
Krok 3: uformuj z masy płaskie knedle
© Tirol Werbung / Koschitzki Kathrin
Krok 4: usmaż knedle na patelni na złoty kolor
© Tirol Werbung/ Kathrin Koschitzki
Krok 5: podawaj knedle ze świeżą sałatą lub gorącym rosołem

Przygotowanie:

Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż na maśle. Pokrój bułki na drobne kawałki i wymieszaj ze startym serem górskim. Dodaj podsmażoną cebulę, mleko, jajka i przyprawy i dobrze wymieszaj. Uformuj z masy knedle w postaci płaskich krążków.

Knedle usmaż na patelni z obydwu stron na złoty kolor. Podawaj ze świeżą sałatą, gorącym rosołem lub duszoną kapustą.

© Tirol Werbung / Kathrin Koschitzki
Tiroler Kaspressknödel
Do góry
Newsletter

Prenumerata darmowego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj informacje z Tyrolu – Serca Alp.