Świąteczne ciasteczka, © Charly Schwarz
Świąteczne ciasteczka, © Charly Schwarz

Ciasteczka Linzer

Dżem morelowy i aromat rumu sprawiają, że ciastka te można by zajadać bez umiaru! Tak smakują Święta w Austrii.

Składniki:

  • 200 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g startych migdałów
  • 100 g cukru pudru
  • Sok z ½ cytryny
  • Cukier puder do posypania

Nadzienie:

Podgrzej szklankę dżemu morelowego z łyżką rumu (30%) i mieszaj do uzyskania gładkości. Dżem przy ozdabianiu ciasteczek pozostanie błyszczący. Wypełnij nim rękaw cukierniczy lub szpryckę z papieru do pieczenia.

Foremki do ciastek: 1 x okrągłe, 1 x okrągłe z otworem (dziurki można wykonać też nożem). Użyj swojego ulubionego kształu.

Z podanego przepisu wykonać można nawet 120 sztuk ciasteczek.

Przygotowanie:

  • Ciasto zagnieść i odstawić na chwilę w temperaturze pokojowej. Uformować je w dużą kulę.
  • Blat i wałek do ciasta posypać mąką
  • Rozwałkować kawałki ciasta na grubość ok. 0,5 cm. Jeśli ciasto przykleja się do wałka, ostrożnie poluzować je łopatką kuchenną.
  • Z ciasta wycinać foremką ciasteczka. Połowę z nich wycinać foremką z dziurką, lub wycinać dziurki nożem.
  • Ciasteczka piec w temperaturze 170-175 stopni z termoobiegiem przez ok 10 do 15 minut (obserwuj uważnie ciasteczka podczas pieczenia)
  • Ciasteczka z dziurkami należy posypać cukrem pudrem i odstawić do ostygnięcia.
  • Ciasteczka bez dziurki odwrócić i nakładać na każde odrobinę nadzienia morelowego. Na wierzch układać ciasteczko z dziurką.
Ciasteczka świąteczne, © Charly Schwarz
Przygotowanie

Lekko obsyp mąką blat i wałek kuchenny. Rozwałkuj kawałki ciasta na placki o grubości 0,5 cm

Świąteczne ciasteczka, © Charly Schwarz
Formuj ciasteczka

Użyj ulubionych foremek. Połowę wycinaj foremką z dziurką w środku.

© Charly Schwarz
Wykończ nadzieniem

Na ciasteczka bez dziurki nakładaj masę morelową i przykryj ciasteczkiem z dziurką.

Inne ciekawe przepisy:

Jak Ci się podobał ten artykuł?

Chcesz otrzymać od nas odpowiedź? Skontaktuj się z nami przez formularz kontaktowy.

Do góry

Newsletter

Prenumerata darmowego newslettera. Bądź na bieżąco i otrzymuj informacje z Tyrolu – Serca Alp.